PRENOSIMO

Ukrajinska kriza: Bajden i Džonson se i dalje nadaju diplomatskom rješenju

U razgovoru koji je trajao 40 minuta, složili su se da je dogovor i dalje moguć uprkos nizu upozorenja o neminovnoj ruskoj vojnoj akciji

Džo Bajden i Boris Džonson. Agencije

H. J. I.

14.2.2022

Američki i britanski lideri rekli su da nije izgubljena svaka nada za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali upozoravaju da je situacija i dalje krhka, javlja BBC

U razgovoru koji je trajao 40 minuta, Džo Bajden (Joe Biden) i Boris Džonson (Johnson) složili su se da je dogovor i dalje moguć uprkos nizu upozorenja o neminovnoj ruskoj vojnoj akciji.

Rusija je uvijek poricala planove za invaziju na Ukrajinu, uprkos tome što je na granici nagomilala više od 100.000 vojnika.



Dalekosežna šteta za Rusiju

U ponedjeljak je Ruski ministar vanjskih poslova rekao da je diplomatija "daleko od iscrpljenosti".

Više od deset nacija pozvalo je svoje građane da napuste Ukrajinu, a SAD su rekle da bi zračno bombardovanje moglo početi "u bilo kojem trenutku".

- Premijer i predsjednik Bajden obavijestili su jedan drugog o svojim nedavnim razgovorima s kolegama svjetskim liderima. Složili su se da ostao ključni prozor za diplomatiju i za Rusiju da povuče svoje prijetnji Ukrajini. Lideri su naglasili da bi svaki dalji upad u Ukrajinu rezultirao dugotrajnom krizom za Rusiju, sa dalekosežnom štetom i za Rusiju i za svijet – navodi se u saopćenju iz Downing ulice.


Očekuje se da će Džonson održati sastanak Kobre u utorak kako bi razgovarao o odgovoru Ujedinjenog Kraljevstva na pritiske.

Komentari Lavrova, izrečeni na sastanku s predsjednikom Vladimirom Putinom, smatraju se jasnim ustupkom da bi razgovori mogli ublažiti tenzije. Ali analitičari kažu da bez bilo koje strane da se pomakne oko trnovitog pitanja Ukrajine o potencijalnom pridruživanju NATO-u, još uvijek postoji ćorsokak.


NATO odbile zahtjev Rusije

Kremlj kaže da ne može prihvatiti da bi Ukrajina, bivša sovjetska republika s dubokim društvenim i kulturnim vezama s Rusijom , mogla jednog dana pristupiti NATO-u, i zahtijeva da se to isključi. Članice NATO-a su odbile ovaj zahtjev.

Ranije u ponedjeljak, njemački kancelar Olaf Šolc (Scholz) sletio je u Kijev na krizne razgovore kao posljednji zapadni lider u nizu koji je posjetio regiju kako bi pokazao jedinstvo s Ukrajinom.

Šolc je rekao da "nema razumnog opravdanja" za nagomilavanje ruske vojske na ukrajinskim granicama i da će zapadne zemlje uvesti "veoma dalekosežne i efikasne sankcije" protiv Rusije ako ona izvrši invaziju.

Takođe u ponedeljak, SAD su saopćile da su poslale još osam borbenih aviona F-15 u Poljsku da učestvuju u vazdušnim patrolama NATO-a. SAD su ranije saopćile da će dodatnih 3.000 vojnika biti poslato u Poljsku u narednih nekoliko dana kako bi se pojačala vojna snaga NATO-a u regionu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.