TEHERAN

Iranski pjesnik i kritičar režima umro od posljedica koronavirusa u zatvoru

U ljekarskom izvještaju stoji da se u Abtinovu slučaju prekasno počelo s liječenjem bolesti

Abtin (48) je preminuo u subotu u zatvoru Evin. Agencije

Z. K.

8.1.2022

Iranski pjesnik i kritičar režima Baktash Abtin umro je u zatvoru u Teheranu od posljedica koronavirusa, objavilo je iransko udruženje književnika. Abtin (48) je preminuo u subotu u zatvoru Evin, objavili su iranski sindikat pisaca (CNI) i novinska agencija Ilna.

CNI je na Instagramu objavio da je obolio od teškog oblika korone te da je nekoliko dana bio u komi. Abtin, jedan od najuglednijih članova iranskog sindikata pisaca, dugo se smatrao jednim od najžešćih kritičara iranskog režima. Zatvorili su ga zbog navodnog širenja propagande o režimu u septembru prošle godine. Nakon njegova utamničenja pokrenuta je kampanja na globalnoj razini za oslobađanjem iz zatvora.

U ljekarskom izvještaju stoji da se u Abtinovu slučaju prekasno počelo s liječenjem bolesti, što je rezultiralo pjesnikovom smrću. Njegovi pristaše tvrde da su vlasti čak deset dana odgađale Abtinov transfer u bolnicu.

Jedan je od trojice pisaca koji su zatvoreni u maju 2019. pod optužbom da su ugrozili nacionalnu sigurnost. Zamjerena im je i povezanost s Iranskim udruženjem pisaca, grupom čije je djelovanje zabranjeno od osamdesetih, no njeni su članovi ipak nastavili s kampanjom protiv cenzure.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.