PREKRŠENI STANDARD

BBC je 1995. na prevaru došao do intervjua s princezom Dajanom, sad je gotova istraga

Zaključak istrage jest da je Bašir pokazao lažne bankovne transakcije kako bi uvjerio Čarlesa Spensera , brata princeze Dajana, da ga upozna sa svojom sestrom

Intervju pratilo više od 20 miliona gledatelja u Britaniji. Agencija

Z. K.

20.5.2021

BBC je prekršio novinarske standarde kada je njihov novinar Martin Bašir (Bashir) na obmanjujući način došao do intervjua s princezom Dajanom (Diana) 1995. u kojem je ona prvi puta otkrila koliko je nesretna u braku, stoji u izvještaju objavljenom u četvrtak.



Čuvena rečenica

Zaključak istrage jest da je Bašir pokazao lažne bankovne transakcije kako bi uvjerio Čarlesa Spensera (Charles Spencer), brata princeze Dajana, da ga upozna sa svojom sestrom.

- Iako BBC ne može vratiti vrijeme nakon četvrt stoljeća, možemo se danas potpuno i bezuvjetno izviniti. Bez obzira što izvještaj pokazuje da je princeza od Velsa, Dajana, bila voljna dati intervju BBC-u, jasno je da je proces osiguravanja intervjua bio daleko od onoga na što javnost ima pravo. Izvinjavamo se zbog toga - - kazao je čelnik BBC-a Tim Devije (Davie).


Baširov intervju s princezom Dajanom osigurao je tada veliku gledanost BBC-u. Agencija

Baširov intervju s princezom Dajanom osigurao je tada veliku gledanost BBC-u, pratilo ga je više od 20 miliona gledatelja u Britaniji. Princeza je u intervjuu izrekla čuvenu rečenicu: „Bilo nas je troje u ovom braku“, pri čemu je mislila na njegovu današnju suprugu Kamilu Parker (Camilla).

Tada je po prvi puta članica kraljevske porodice otvoreno govorila o privatnom životu, i to o nesretnom braku s princom Čarlsom, njegovoj prevari i svojoj bulimiji.


Krivotvoreni dokumenti

BBC je otvorio istragu u novembru prošle godine nakon što je Čarls Spenser rekao da je bio zaveden krivotvorenim dokumentima i "drugim prevarama" kako bi upoznao Bašira i Dajanu. Spenser je objasnio da ga je Bašir uvjerio da nagovori Dajanu na intervju jer mu je rekao da Dajana prisluškuju tajne službe i da su dva visoka savjetnika plaćena za informacije o njoj. Bašir se ispričao ali je rekao kako ne vjeruje da su lažni papiri uvjerili Dajanu da mu da intervju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.