KRIZE

Procurio tajni izvještaj Frontexa: Situacija s migrantima iz Turske izmakla kontroli

Situacija je toliko izmakla kontroli da Frontex predviđa da izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti

Frontex ukazuje na to da "vijesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske". AFP

Fu. M. / Avaz.ba

2.3.2020

Prema tajnom izvještaju Agencije za zaštitu vanjskih granica Evropske unije (Frontex) iz Turske se očekuju masovne migracije, a situacija je, kako se navodi, toliko izmakla kontroli da se predviđa da izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče da ponovno zatvore granicu prema Grčkoj.


Njemački "Die Welt", koji je imao uvid u ovaj tajni Frontexov izvještaj, piše da je on pripremljen za donosioce političkih odluka u vrhu Evropske unije, prenosi "Index.hr".

Izbjeglice na putu ka EU. AFP

- Bit će teško zaustaviti veliki broj ljudi koji su se zaputili prema Evropi - predviđa se u Frontexovom izvještaju, uz dodatak da će "sljedećih dana pritisak samo rasti".


Situacija je toliko izmakla kontroli da Frontex predviđa da izbjeglice neće zaustaviti ni intervencija turskih vlasti ako odluče ponovo da zatvore granicu prema Grčkoj, navodi se u izvještaju.


Frontex ukazuje da "vijesti na društvenim mrežama povećavaju mogućnost masovnog pokreta iz Turske prema granicama Evropske unije".


Prve na udaru su, prema tom izvještaju, Grčka i Bugarska pa ne čudi što bugarski premijer Bojko Borisov danas putuje u službenu posjetu Turskoj da bi razgovarao s predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.