ANALIZE

Ko je Kristin Lagard, kandidatkinja za novu predsjednicu Evropske centralne banke: Zbog ovoga je treća najmoćnija žena svijeta

Lagard: Na čelu Međunarodne advokatske firme. Agencije

Agencije

3.7.2019

Kistin Lagard (Christine Lagarde, 63), koja je predložena za novu čelnicu Evropske centralne banke (ECB), advokatica je koja je godinama uspješna na visokim funkcijama u svijetu globalnih finansija.

Ona je vodila Međunarodnu advokatsku firmu sa sjedištem u Čikagu prije no što ju je 2005. uveo u vladu bivši francuski premijer Dominik de Vilpen (Dominique de Villepin). Dvije godine kasnije postala je prva žena ministrica finansija među državama članicama G7.

"Financial Times" naziva ju "superzvijezdom međunarodnih finansija".

Međunarodni monetarni fond (MMF) sa sjedištem u Vašingtonu preuzima 2011. Ona je MMF-om upravljala u jeku finansijske nestabilnosti nakon krize iz 2008. i britanske odluke da napusti Evropsku uniju 2016. godine. 

Te godine narušen je i njen ugled jer se morala braniti od optužbi o propustu u vrijeme dok je bila francuska ministrica finansija.

Sud ju je proglasio krivom za nemar jer nije osporila državnu isplatu od 400 miliona eura koja je arbitražnom odlukom 2008. pripala poslovnom čovjeku Bernaru Tapijeu (Bernard Tapie), prijatelju bivšeg francuskog predsjednika Nikolasa Sarkozija (Nicolas Sarkozy).

Tapije je tužio francusku banku "Credit Lyonnais" zbog uloge u prodaji njegovih dionica u ''Adidasu'' u devedesetima. Kada je Lagard 2007. postala ministrica, pravni spor između Tapijea i banke još nije bio riješen, a ona je izdala nalog da se riješi privatnom arbitražom. 

Lagard je 2016. proglašena krivom, no nije kažnjena. Tvrdila je da je djelovala u dobroj vjeri.

Lagard je na vrhu listi najmoćnijih žena na svijetu. "Forbes" ju je stavio na treće mjesto, iza njemačke kancelarke Angele Merkel i britanske premijerke na odlasku Tereze Mej (Therese May). 

Diplomirala je engleski jezik i kulturu na politološkom institutu te pravo na pariskom univerzitetu.

Srednju školu pohađala je u predgrađu Vašingtona, a i danas ne krije naklonost SAD. U mladosti je bila i članica francuske reprezentacije u sinhroniziranom plivanju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.