ZA PRIZNANJE KRIVICE

Ročište Marku Trifkoviću za ubistvo policajaca: Tužiteljice smatraju da je kazna od 15 godina adekvatna, jer nije pucao

Nastavak ročišta zakazan je za 18. juni

Marko Trifković (desno) s advokatom. RSE

5.6.2024

Kantonalni sud u Sarajevu danas je održao prvo ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice koji je s Tužilaštvom KS potpisao Marko Trifković kojem se zajedno sa Savom Marinkovićem i Aleksandrom Macanom sudi za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića, 26. oktobra 2018. godine.

Marko Trifković je, prema Sporazumu, pristao na kaznu zatvora od 15 godina, što je danas i ponovo potvrdio.

Kantonalne tužiteljice danas su uložile više materijalnih dokaza te iznijele argumente zbog kojih smatraju da je jedinstvena kazna od 15 godina adekvatna u odnosu na ono što mu se stavlja na teret.

Tužiteljica Heljić je istakla da su imali u vidu da Trifković nije pucao u policijske službenike te da nije utvrđeno ni da je imao oružje kod sebe.

Nastavak ročišta zakazan je za 18. juni.

Izdvojen u odnosu na ostale

Predmet protiv Trifkovića je izdvojen u odnosu na ostale optužene.

U Adisa Šehovića i Davora Vujinovića ispaljeno je najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza u dvojicu policajaca. Prema navodima iz optužnice na njih je pucao optuženi Sava Marinkovič. Adis Šehović preminuo je na licu mjesta, a Davor Vujinović nekoliko sati kasnije.

Prema navodima iz optužnice, Marinković, Macan i Trifković kobnog jutra u 04:15 sati dovezli su se u na Alipašino Polje u crnom Seatu Leonu, vlasništvo Armina Olovčića. Seata su ukrali u noći između 5. i 6. oktobra 2018. na Alipašinom Polju i stavili mu nepripadajuće tablice.

Pucao iz puškomitraljeza

Marko Trifković je, prema optužnici, otvorio auto i bio ''pod haubom'' Golfa 6 hrvatskih registracija koji su krali. Aleksandar Macan je sjedio u kabini Golfa koji su zajedno pokušavali upaliti, dok je Sava Marinković ostao u Seatu Leonu na mjestu suvozača i čuvao stražu.

Marinković je, kako je navelo Tužilaštvo, pucao iz puškomitraljeza na policijsko vozilo koje je u tom trenutku naišlo, a u kojem su bili policajci Šehović i Vujinović. Optuženi su potom Setom pobjegli u pravcu Lukavice i Pala, gdje su vozilo i puškomitraljez rastavili na dijelove i zakopali.

U sutrašnjem printanom izdanju "Dnevnog avaza" čitajte šta su tužiteljice istakle među olakšavajućim i otežavajućim okolnostima za Marka Trifkovića. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.