PRESUDA POLICAJCIMA

Advokat Alen Nakić za “Avaz”: Oslobađajuća presuda za Adnana Karamana bila je jedina moguća

Tužilaštvo je u završnoj riječi istaklo da izvedeni dokazi ne ukazuju na Karamana kao izvršioca krivičnog djela

Nakić: Zastupa Adnana Karamana. Avaz

22.5.2024

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu danas je izreklo presudu policijskim službenicima MUP-a Kantona Sarajevo koji su se teretili za zlostavljanje u službi. Tom prilikom prije četiri godine smrtno je stradao Adnan Hadžagić.

Džemal Hadžiabdić je dobio osam godina zatvora zbog zlostavljanja u službi koje je uzrokovalo smrt Hadžagića. Policajci Adnan Karaman i Kemal Hrvo su oslobođeni optužbi keje su se njima stavljale na teret.

U razgovoru za portal "Avaza",  Alen Nakić , advokat iz Sarajeva, branitelj optuženog Adnana Karamana, izjavio je da je za njega oslobađajuća presuda bila jedina moguća, posebno u okolnostima kada je i Tužilaštvo u završnoj riječi istaklo da izvedeni dokazi na njega ne ukazuju kao izvršioca krivičnog djela koje mu se stavljalo na teret, što je pravilno pravno artikulirao i sud u usmenom obrazloženju presude.

- Međutim, ovaj predmet i optuženje Karamana u okolnostima kada je optužnica potvrđena na dokazima koji nisu ukazivali na njega kao učinioca, ukazuje da olako optuženje u takvim okolnostima, apsolutno zanemaruje sporedne efekte takvog optuženja koji teško pogađaju samog optuženog, kao što su suspenzija, gubitak dozvole za pristup tajnim podacima, te prijetnja prestankom radnog odnosa zbog gubitka spomenute dozvole, a da ne govorimo o neosnovanom stigmatiziranju optuženog u javnosti. Navedeno posebno u okolnostima kada je od Tužilaštva učinjeno javnim optuženje Karamana u predmetnoj pravnoj stvari - naglasio je Nakić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.