KANTONALNI SUD

Suđenje ubicama sarajevskih policajaca: Evo šta je izjavila majka optuženog Save Marinkovića gdje se njen sin nalazio

Saslušani Vesna Marinković i Dragiša Jeftić koji se kobnog dana sreo s Marinkovićem na Palama

Sava Marinković. Avaz

14.5.2024

Saslušanjem prvih svjedoka odbrane jučer je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine.

Zločin se, prema navodima iz optužnice, desio u 4.20 sati u Geteovoj ulici na Alipašinom Polju. Ubijeni policajci nalazili su se u službenom vozilu u koje je ispaljeno najmanje 20 hitaca iz puškomitraljeza.

Prodaja auta

Odbrana Save Marinkovića pozvala je Dragišu Jeftića, koji se bavio preprodajom polovnih vozila, kao i Vesnu Marinković, majku optuženog Save Marinkovića. Oboje su naveli da su tog kobnog dana bili sa Savom na Palama radi prodaje Audija.

Jeftić je, odgovarajući na pitanja odbrane, kazao da ga je između 10 i 11 sati nazvao Sava koji je htio prodati Audi za 6.000 KM. Jeftić je auto pregledao ispred kafića “Omerta” na Palama i otišao. Nakon dva sata Sava je snizio cijenu na 5.500 KM, nakon čega je oko 12.30 sati došao kući Jeftiću da naprave ugovore. Nakon toga su sa Savinom majkom Vesnom Marinković otišli u Policijsku stanicu na Palama radi kupoprodajnog ugovora. Taj dan Jeftić je prodao Audi.

Na pitanje je li kupovao dijelove automobila i zašto je Miloš Obradov u istrazi kazao da mu je prodavao dijelove, te da je Obradovu dugovao novac, Jeftić je dva puta kratko odgovorio: “Nikad. Nikom.” Na konstataciju tužiteljice da je i njemu uziman DNK, Jeftić je kazao da se odazvao na poziv policije, ali da poslije nikome i nikada nije davao izjavu.

Također je kazao da i dalje upotrebljava isti broj telefona, ali da nije imao razloga da čuva broj telefona Save Marinkovića.

Vesna Marinković je kazala da je za, kako je rekla, “nesrećan čin” saznala kada su bili u Policijskoj stanici na Palama radi kupoprodajnog ugovora za Audi, koji je Sava registrirao na njeno ime.

Majka optuženog izjavila je da se tog dana dobro sjeća upravo zbog tog “nesrećnog slučaja”, a nije joj poznato šta se dešavalo dan prije i poslije.

Haos u policiji

Tog 26. oktobra 2018., kako je kazala, ustala je ujutro i Sava je bio kod kuće. Ona se obično budi oko sedam sati ujutro. Dok su pili kafu, Sava joj je rekao da moraju prodati Audi. Vozilo su prodavali, kako je rekla, jer su htjeli napraviti garažu. Istakla je potom da je primijetila da je u Policijskoj stanici na Palama vladao haos zbog “tog nesrećnog čina”. Njen sin, rekla je, sve vrijeme je sjedio pored nje na klupi.

- Ti si, majko, rekla živu istinu. Hvala - obratio se Marinković majci.

Odgovarajući na pitanje tužiteljice, Vesna Marinković kazala je da su imali više automobila. Kako je svjedokinja potvrdila da njen sin ima isti broj telefona koji ona i danas plaća, tužiteljica ju je pitala kako su komunicirali 26. oktobra kada je telekom operater utvrdio da njegov broj (066) od 25. oktobra do 1. decembra 2018. nije bio aktivan. Vesna Marinković je kazala da joj to nije poznato te da ona ne zna ni za jedan drugi broj svoj sina.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. maj, kada će biti pozvana četiri svjedoka. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.