SLUČAJ DŽENAN MEMIĆ

Šokantni detalji: Zijad Mutap u dnevniku pratio pisanje "Dnevnog avaza", "objavljuje Avaz – uhvaćene ubice"

Tužilaštvo završilo sa izvođenjem materijalnih dokaza

Zijad Mutap s kćerkom Alisom Ramić- Mutap. Avaz

Piše: B. C.

13.10.2022

Ulaganjem materijalnih dokaza te čitanjem dijelova dnevnika Zijada Mutapa i izjave zaštićene svjedokinje M11, danas je u Sudu BiH, državni tužilac Ćazim Hasanspahić u predmetu „Dženan Memić", završio sa izvođenjem dokaza Tužilaštva.

U pročitanoj izjavi koju je zaštićena svjedokinja dala u Tužilaštvu 18. maja 2021. navodi se period kada su nju, majku i oca odveli policajci. 

Nju su smjestili u prostoriju s majkom koja je imala lisice na rukama. Bila je u strahu, čula je buku i mislila je da su tukli Ljubu.

Nakon udara kombi nastavio kretanje

Žena koja je bila s njom i majkom uhvatila ju je za kosu i tražila da sve prizna, a majci je rekla da zatvori oči. 

Po svjedokinju je kasnije ponovo došla policija i tada im je ispričala da su se kretali vozilom Velikom alejom, a ona, braća i sestre su bili nazad. Svjedokinja je kazala da je njihov kombi udarilo u nešto i da su se nastavili kretati. Ona nije vidjela u šta su udarili, a sjeća se da je majka rekla da ocu da je udario u automobil.

Tužilac Hasanspahić pročitao je dijelove iz dnevnika Zijada Mutapa koje je on vodio u periodu od 8. februara 2016. godine kada su u Velikoj Aleji, kako je naveo u dnevnicima, napadnuti Dženan Memić i njegova kćerka Alisa Ramić, ranije Mutap. 

Tužilac je čitao dijelove koji se odnose na događaje do 15. novembra 2019. godine.

Evidentno je iz dnevnika da je Zijad Mutap vodio svoju istragu te da su ga tužioci i policajci o svemu obavještavali i da je on odmah na početku imao imena Mirze Ploskića i njegovih prijatelja. 

Sve vrijeme govorio je o napadu. Bio je u kontaktu i s optuženim Dupovcem i drugim policajcima koji su radili istragu.

Tokom čitanja dijelova dnevnika, tužilac Hasanspahić je rekao da sveska počinje rečenicom: “Alisa izlazi oko 20 sati da se nađe sa drugaricom Zerinom (…) Dženan zove Alisu i zove da se vide (…) Alisa i Dženan se nalaze kod Brajlovića", dodavši u nastavku da dolaze na početak Velike aleje te da se kreću prema Vrelu Bosne.

- Zovem Alisu oko 22 sata, telefon zvoni, a javlja se neki muški glas i kaže da je policajac (…) Dolazim na lice mjesta i vidim kola Hitne pomoći (…) Policija kaže da ih je udarilo vozilo - pročitao je tužilac Hasanspahić, dodavši da ga je policajac upitao kako se zove Alisin bivši momak te da je čitava potraga vođena za zelenim autom i Mirzom Ploskićem, Alisinim bivšim momkom.

Tužilac Hasanspahić je kazao da se slučaj vodio i kao saobraćajna nesreća te da se te noći dogodio i incident u kafiću “Babaluu”, a da su prije tog događaja Dženan, Hamza i Bakir bili u kafiću. Dodao je da je 13. februara 2016. optuženi Mutap saznao da je Mirza slao poruke Alisi.

U nastavku čitanja, tužilac Hasanspahić je naveo da je Mutap 17. februara zvao Dupovca, rekavši mu da treba uhapsiti sve Mirzine drugove i provjeriti.

Portali pišu da javnost kaže kako je ubistvo

- "Zovem Muriza te mu govorim da je policija ispitivala Mirzu i drugove i da nisu pronašli nikakve dokaze" - pročitao je tužilac Hasanspahić iz Mutapove sveske, dodavši da je 9. marta 2016. došao do zaključka da policija nema ništa te da su se oslonili na Alisu kao jedinog svjedoka.

Mutap je, kako je tužilac Hasanspahić pročitao, 11. jula 2016. dobio informaciju da je Dženan imao pucnjavu s Budnjom, da je navodno plaćeno 50.000 konvertibilnih maraka, “s tim da je Ciganima dato 200.000 maraka da preuzmu odgovornost”.

Muptap je u svom dnevniku pratio pisanja „Dnevnog avaza“. Tako je naveo :

- Do sada je izašlo 20 članaka da je Alisa kriva. Opet novinar Aljimi, j… majku sandžačku (pisano crvenom olovkom). 

21. februar, zovem Muriza da mu kažem da su ispitivani Mirza i drugi. Muriz me pita ko je ubio Dženana. 

25. februar, Romi, provjera za nesreću. U Hadžićima se našao s Romima, dajem nagradu za informaciju. 

26. februar, čujem se sa Sanelom, ali kaže da ne može ništa reći jer će ugroziti sebe, pročitao je tužilac.

Odnio papire od kombija

Mutap je također pisao da je odnio papire od kombija Vehbije Seferovića.

- Objavljuje Avaz – uhvaćene ubice. 15. juna Senid kaže da je Ljubo (Seferović) dobio pare i da je obrukao sve Rome. Ako Ljubo bude priznao izaći će za 4 ili 5 godina, za to je dobio 150.000 da pokriva. Ubistvo se desilo -nesretan slučaj jedna Romkinja je ispričala. Ćato rekao Alisi da možda neće biti suđenja jer su Romi priznali. Šta sad, Memići pogrešno vrijeme i pogrešno mjesto. Šapuće se da je Dženanovo ubistvo plaćeno 50.000, a da je Romima dato 200.000 - navodi se u dnevniku.

- Popis imena napisan crvenom olovkom. Naplata dugova - provjeriti Zijadiće. Virtuelni protivnici – Facebook p... Ponovo oglašavanje j... im mater. Alisa zvala Olgu, Muriz ima svjedoka koji je vidio Alisu i Dženana. 

11. maja portali pišu da javnost kaže kako je ubistvo, a ne udes. Dalida (Burzić) kaže da je neadekvatna reakcija Ćosića (Vahid, bivši komesar MUP-a KS). Krivi smjer, neko se štiti. MUP nije postupio po zakonu i zataškava se unutar policije. Segmedina Srna zastupnica u Kantonalnoj skupštini traži od Komisije za sigurnost da se sve ispita. 

18. maja već imam opisane kombije, Memići tek sada idu u javnost. Avaz ponovo-Ćato na meti. 

28. maj ponovo Avaz, izjava od efendije Foče. Sklopio bih pakt sa đavolom samo da ovo riješim. Pitati Krigera kako naplaćuje dugove - pročitao je tužilac iz dnevnika Zijada Mutapa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.