TUŽILAŠTVO BIH

Krijumačari gumenim čamcima preko Save prevozili migrante

Optuženi Ahmed Ghabir Mahmud Fethallah, Alan Duraković (23) i Amir Bakrač (23)

Ilegalno prebacivali Egipćane u Hrvatsku. Arhiva

Avaz.ba

28.4.2020

Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv trojice krijumčara migranata. Radi se o dvojica državljana BiH i jednom Egipćaninu, koji su odgovorni za organizirano krijumčarenje Egipćana, preko BiH prema Hrvatskoj i zemljama EU. 


Organizirana grupa

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ahmeda Ghabir Mahmuda Fethallaha (29) koji je u pritvoru, te Alana Durakovića (23) iz Bihaća te Amira Bakrača (23), također iz Bihaća.


Ilegalno prebacivali Egipćane u Hrvatsku. Arhiva

Oni se terete da su, kao pripadnici organizirane grupe formirane radi izvršenja kaznenog djela krijumčarenja osoba, radi sticanja protupravne imovinske koristi, organizirali krijumčarenje ilegalnih migranata sa područja Egipta, koji su boravili u BiH, sa ciljem njihovog prijevoza prema teritoriji R Hrvatske i zemljama EU, što je protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a o borbi protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima u BiH.


Gumeni čamci

U optužnici se navodi, da su se optuženi, prema unaprijed dogovorenim ulogama, angažirali na krijumčarenju i prijevozu grupe od najmanje 15 državljana Egipta, koji su nezakonito boravili u BiH, te ilegalne migrante dovezli sa područja Bihaća, na riječnu granicu BiH i Hrvatske, na rijeci Savi, gdje su im osigurali gumene čamce sa namjerom da se prebace u R Hrvatsku i na taj način na područje EU.

Optuženi su u namjeri spriječeni od strane policije MUP-a RS, te su otkriveni i lišeni slobode, a na obali rijeke pronađeni su i ilegalni migranti sa područja Egipta.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo-Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela krijumčarenja migranata iz članka 189a. KZ BiH a u vezi sa kaznenim djelom –Krijumčarenje osoba iz članka 189. KZ BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.