KRIMINAL

Krio se sa pomagačima ubica agenta Južnoafričke Republike

Vujović na jednom od ranijih privođenja

Piše: O. MATAVULJ

12.6.2018

Miljan Vujović (35) iz Bileće, koji je prošle sedmice uhapšen u Srbiji po potjernici za ubistvo ugostitelja Petra Bajčetića iz Bileće, krio se u Beogradu s dvojicom Kruševljana S. M. (63) i S. Đ. (44), koje MUP Srbije tereti za pomaganje ubicama kontroverznog Gorgija Gorga Darmanovića (58).

Krivična djela

Akcija hapšenja uslijedila je nakon što je beogradska policija otkrila „štek“ u kome su se dvojica Kruševljana skrivala. Oni su zapravo i bili meta akcije, dok je Vujović sasvim slučajno otkriven. Kod njega su pronađene lažne putne isprave Hrvatske i Švicarske, zbog čega će, prije nego što bude izručen BiH, odgovarati za falsificiranje isprave u Srbiji.

- Vujović nije bio umiješan u ubistvo Darmanovića, ali je operativno veoma zanimljiva osoba te njegova bliskost s kriminalnim grupama iz Srbije i Crne Gore koje se dovode u vezu s teškim krivičnim djelima i međunarodnim švercom narkotika - kaže dobro upućeni izvor.


Prizor s uviđaja na mjestu gdje je Darmanović likvidiran

Slike s predsjednikom

Gorg Darmanović, koji ima državljanstvo Crne Gore, likvidiran je 6. maja na Novom Beogradu. Dvojica napadača skuterom su mu prišla na nekoliko koraka i u njega su ispalila četiri hica, od čega su ga tri pogodila u grudi, a jedan u glavu. Ubistvo je odmah pripisano obračunu kriminalnih grupa koje se organizirano bave trgovinom droge.


Darmanović: Kontroverzna prošlost

Darmanović je imao kontroverznu prošlost i radio je kao tajni agent u Agenciji za državnu bezbjednost Južnoafričke Republike, gdje je i rođen. 

Prije četiri godine dospio je u žižu tamošnje javnosti kroz aferu u kojoj je nekoliko agenata te službe u medijima pokušala diskreditirati tužioca i prikazati ga kao bivšeg agenta izraelske obavještajne službe Mosad jer je insistirao na krivičnom gonjenju privremenog obavještajnog šefa Ričarda Mdlulija zbog prevare i korupcije.  Dovođen je u vezu s narkoklanovima iz Johanesburga, a javno se hvalio fotografijama s bivšim predsjednikom te zemlje Jakobom Zumbom, tvrdeći da su dobri prijatelji. 

Ubica likvidiran? 

Mediji u Srbiji pišu da je za ubistvo Gorgija Gorga Darmanovića osumnjičen Dejan Stanković Ždrokinac (71), koji je prošle nedjelje ubijen u Kruševcu. 

Pozivajući se na operativna saznanja policije, mediji navode da je Stanković uz pomoć još jedne neidentificirane osobe likvidirao Darmanovića. Stanković je pred brojnim očevicima ubijen 6. juna na ulazu u hotel „Golf“, a samo mjesec ranije u Kruševcu je ubijen njegov sin Vojin Stanković (41) dok je sjedio u kafiću.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.