CRNA HRONIKA

Prijetio da će se u “Zimzogradu” opasati eksplozivom i raznijeti

Trg Krajine tokom održavanja “Zimzograda”

Piše: O. MATAVULJ

1.3.2018

Okružni sud u Banjoj Luci potvrdio je optužnicu protiv Milana Macure iz tog grada zbog prijetnje da će se opasati eksplozivom i raznijeti u "Zimzogradu" na Trgu Krajine u Banjoj Luci!

Odmah lociran 

Optužnicu protiv Macure podiglo je Republičko javno tužilaštvo RS i na teret mu se stavlja da je počinio krivično djelo terorizma. U optužnici se navodi da je 8. decembra 2016. godine, radi zastrašivanja građana i ozbiljnog narušavanja i uništavanja osnovnih ustavnih, političkih, ekonomskih i društvenih struktura Republike Srpske, nezadovoljan političkim, ekonomskim i društvenim uređenjem RS, veličajući sebe kao heroja u borbi protiv toga, prijetio terorističkim činom.

- Naveo je da će na sebe staviti veću količinu eksploziva i aktivirati ga tokom održavanja manifestacije "Zimzograd" i tako prouzrokavati smrt većeg broja osoba i nanijeti veliku štetu infrastrukturnim i objektima Republike Srpske - saopćilo je Tužilaštvo RS.

Nezvanično saznajemo da je Macura prijetnje javno objavio na svom profilu na društvenoj mreži Instagram. Prijeteća objava ubrzo je stigla pod radar policije, koja ga je locirala i uhapsila.

Tajna istraga

Iako u policiji navode da Macura ne ostavlja utisak osobe sklone ekstremizmu, njegova objava na Instagramu izazvala je pravu uzbunu i cijelu policiju podigla na noge.

- To je, najvjerovatnije, napisano iz nekog revolta. No, izrečene prijetnje itekako su opasne i izazvale su strah i uznemirenost građana, što je osnovno obilježje terorizma i zbog toga će snositi posljedice - kaže izvor blizak istrazi, navodeći da je istraga upravo zbog toga rađena u strogoj tajnosti i nijedna informacija do sada nije dospjela u javnost.

Prijeti mu osam godina zatvora 

Ukoliko se dokaže krivica, prema zakonu, Milanu Macuri prijeti kazna od jedne do osam godina zatvora. Ročište za izjašnjavanje o krivici bit će zakazano u narednih 15 dana pred Posebnim odjeljenjem Okružnog suda u Banjoj Luci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.