SUD BIH

Suđenje Bjeloševiću: Tužilaštvo traži kaznu za silovanje u Derventi

Tužilac je naveo da je vještak konstatovao da su kod svjedokinje nastupile trajne posljedice po zdravlje

Andrija Bjelošević. Sud BiH

El. T. / BIRN

prije 2 dana

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je da Andrija Bjelošević bude osuđen za višestruko silovanje počinjeno u Derventi 1992. i 1993. godine.

Tužilac Edin Muratbegović ocijenio je da je dokazano da je Bjelošević, u to vrijeme načelnik Centra javne bezbjednosti u Doboju, u više navrata silovao svjedokinju AB-1 u ugostiteljskom objektu “Žaba”, gdje je bila upućena na radnu obavezu, piše Detektor.ba.

Svjedokinja AB-1

- Svjedokinja AB-1 bez dvojbe prepoznaje Bjeloševića kao počinioca… Ovaj svjedok nema nikakvog razloga da lažno tereti optuženog, jer ga do samog događaja nije ni poznavala - kazao je Muratbegović.

Podsjetio je kako je ona posvjedočila da je u “Žabi” sa drugim ženama radila kao konobarica i da je prvo silovao Nenad Vasić zvani Cicvara, a potom Bjelošević. Rekao je da je optuženi silovao AB-1 četiri do pet puta, prilikom čega joj je upućivao uvrede.

Tužilac je naveo da je vještak konstatovao da su kod svjedokinje nastupile trajne posljedice po zdravlje.

Svjedokinja AB-5 

Muratbegović je kazao da je svjedokinja AB-5 potvrdila da je Bjelošević dolazio u “Žabu” i da joj je AB-1 govorila da je silovao, te da je jedne prilike vidjela krvavu i raščupanu.

- AB-5 je rekla da je on (Bjelošević) nije silovao, jer je za njega bila stara, da je volio djevojčic - kazao je tužilac.

Naveo je da je AB-5 silovao Vasić, koji je zbog toga osuđen pred Okružnim sudom u Doboju. Tužilac je podsjetio da je AB-1 posvjedočila da je Bjelošević, nakon što je nju posljednji put silovao u proljeće 1993, prešao na drugu ženu, koja je takođe radila u “Žabi”.

Muratbegović je ukazao na iskaze drugih svjedoka koji su od AB-1 čuli da je silovao optuženi. Među njima je i Milivoje Nović, čiji je iskaz, prema riječima tužioca, uvjerljiv iako je Odbrana cijelo vrijeme potencirala njegov sukob sa optuženim.

Muratbegović je rekao da niko od svjedoka Odbrane nije u to vrijeme bio u “Žabi”, da su njihovi iskazi irelevantni te da su htjeli pomoći optuženom.

Prema tužiocu, prilikom odmjeravanja kazne od otežavajućih okolnosti treba uzeti u obzir da se optuženi nalazio na poziciji načelnika, te upornost i bezobzirnost.

Termin za iznošenje završne riječi Odbrane biće naknadno određen.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.