O SEKRETARU NATO-A

Alija Kožljak za "Avaz" o izboru Marka Rutea: BiH je dobila prijatelja

Zvaničnik s velikim političkim iskustvom i čovjek koji je veoma cijenjen

Alija Kožljak i Mark Rute. Predsjedništvo BiH - AP

Nerma Ajnadžić

prije 3 dana

Dolaskom Marka Rutea (Rutte) na čelo Sjevernoatlantskog saveza (NATO), Bosna i Hercegovina dobila je prijatelja na ovoj vrlo važnoj poziciji. To je za „Dnevni avaz“ rekao Alija Kožljak, bivši vojni predstavnik BiH pri NATO savezu i šef kabineta člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Preuzima mandat

Zvanična potvrda da će odlazeći premijer Nizozemske Mark Rute postati novi generalni sekretar NATO-a stigla je jučer iz NATO-a. Rute će naslijediti Jensa Stoltenberga, koji je tu funkciju obnašao deset godina, a mandat će preuzeti 1. oktobra.

- Nakon dužeg vremena NATO saveznici su se usaglasili da izaberu novog generalnog sekretara. Stoltenbergu je mandat istekao još u oktobru prošle godine pa mu je produžen. Razlog za to je bio što u tako kritičnom, kriznom, kompleksnom vremenu nisu željeli da se pokazuje nejedinstvo, jer u tom periodu nisu uspjeli da postignu visoku saglasnost u vezi s jednim kandidatom. Mark Rute tada nije ni bio posebno eksponiran kandidat, kao što je bio u ovom ranijem periodu. U vrijeme tih sigurnosnih izazova i nepredviđenog razvoja situacije i usred rata u Ukrajini, to je bila i dobra odluka za NATO - istakao je Kožljak.

Dodao je da je odluka o izboru Rutea usaglašena u NATO-u te da će zvanično biti potvrđena tokom predstojećeg samita u Vašingtonu koji će biti održan od 8. do 11. jula.

- Dobra stvar je da se radi o zvaničniku s velikim političkim iskustvom i čovjeku koji je veoma cijenjen u NATO krugovima. Kontinuirano radi na snaženju Alijanse. Potpuno razumije i zagovara važnost NATO-ove politike otvorenih vrata. To je važno za BiH - rekao nam je Kožljak.

Direktan kontakt

Podsjetio je da se predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović već nekoliko puta u kratkom periodu sastao s Ruteom.

- Nadam se da će ovaj izbor i, da kažem, prijateljstvo, biti od koristi za BiH i u smislu sigurnosnih garancija, a kroz inkorporiranje sigurnosti BiH u NATO sigurnost. U svakom slučaju, mislim da je NATO kao organizacija dobio vrlo kvalitetnog čovjeka na čelu, da je Zapad dobio nekoga ko je sposoban da komunicira, da je dinamičan, otvoren i kreativan, a da je BiH dobila prijatelja - zaključio je Kožljak.

Posjeta Srebrenici

Prema analizama stranih medija, Rute je čovjek od navike. Mrzi iznenađenja, jer ga mogu natjerati da izgubi kontrolu. Često ostavlja na ljude utisak da je spontan, da olako shvata stvari kako dođu.

U januaru ove godine bio je u posjeti BiH i više puta naglasio podršku Nizozemske. Tada je obišao i Memorijalni centar Potočari i poklonio se žrtvama genocida u Srebrenici i oko nje.

Sve 32 članice NATO-a usaglasile su se da Rute bude novi šef Alijanse.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.