ODALI POČAST ŠEHIDIMA

Imami posjetili memorijalne centre u Gornjoj Kalesiji, Bratuncu i Potočarima

Ramiz Salkić je također zahvalio imamima na posjeti, kazavši kako će uskoro biti predstavljena nova knjiga

Posjeta memorijalnim centrima - Avaz
Posjeta memorijalnim centrima - Avaz
Posjeta memorijalnim centrima - Avaz
Posjeta memorijalnim centrima - Avaz
Posjeta memorijalnim centrima - Avaz
D. R.

prije 3 dana

U okviru 24. kulturno-edukativnih i sportskih susreta članova Udruženja ilmijje i uposlenika Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, upriličena je posjeta memorijalnim centrima u Gornjoj Kalesiji, Bratuncu i Potočarima.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Opštine Zvornik, dočekao je imame na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, gdje je održao kratki historijski čas, govoreći o stravičnim zločinima na ovim prostorima.

- Neprijatelj je nastojao da pokori ovu našu lijepu zemlju Bosnu i Hercegovinu, da je prisvoji sebi, ali smetali su Bošnjaci. Trebalo ih je pobiti, protjerati. Naš je put trnovit. Mi samo tražimo istinu - poručio je Ahmet Grahić.

Borba za istinu i pravdu

Potom je uslijedila posjeta Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu, gdje je goste dočekao Elvir-ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Bratunac, i Ramiz Salkić, zastupnik u NSRS.

Oni su kazali da im predstavlja veliko zadovoljstvo što su imami iz svih krajeva Bosne i Hercegovine posjetili Memorijalni centar Veljaci u Bratuncu i da im upravo to daje snagu da se dalje bore za istinu i pravdu.

- Neophodno je gajiti kulturu sjećanja kako buduće generacije Bošnjaka ponovo ne bi zadesila 1941. ili 1992. godina. Bratunačka svakodnevica je sumorna jer su mnogi zločinci na slobodi - poručio je Elvir-ef. Hodžić.

Održan historijski čas

Ramiz Salkić je također zahvalio imamima na posjeti, kazavši kako će uskoro biti predstavljena nova knjiga iz serijala "Genocidna namjera Bratunac 1992“. Poručio je kako ga upravo ove posjete motiviraju da se radi na istini i da se nikada ne zaborave stravični zločini koji su se desili na ovim prostorima.

U Memorijalnom centru Srebrenica imami su klanjali podne i ikindija-namaz na Musalli u Potočarima, poklonivši hatma-dovu šehidima. Imame je dočekao glavni imam MIZ Srebrenica Damir-ef. Peštalić. Ukazao je na značaj činjenice da su organizatori ovih sportskih susreta cijeli dan, umjesto sporta, posvetili obilasku memorijalnim centrima.

Poslije je održan historijski čas, kao i obilazak Fabrike akumulatora/Muzej gdje su imami imali priliku čuti potresnu priču Nedžada Avdića koji je imao 13 godina kada je preživo strijeljanje u Srebrenici. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.