NIJE KONAČAN BROJ

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima ove godine će biti ukopano 11 žrtava

Iako su posmrtni ostaci Salkića identifikovani 2007. godine, porodica je ipak tek ove godine smogla snage

Ove godine će biti ukopano 11 žrtava. Fena

D. R.

5.6.2024

U Komemorativnom centru u Tuzli proteklih dana identifikovano je još pet žrtava genocida počinjenog u Srebrenici u ljeto 1995. godine. Svih pet porodica koje su identifikovale žrtve dale su ujedno i saglasnost za njihov ukop te će se, prema do sada datim saglasnostima, ove godine na kolektivnoj dženazi u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari ukopati posmrtni ostaci 11 žrtava.

Ovo svakako nije konačan broj, s obzirom na to da se porodice koje žele ukopati posmrtne ostatke svojih najmilijih za konačnu identifikaciju odnosno davanje saglasnosti za ukop mogu odlučiti sve do početka jula, a kada počinju i završne pripreme za kolektivnu dženazu.

Ukop 11 žrtava

Žrtve koje su identifikovane proteklih dana su identifikovane putem DNK metode da bi konačnoj identifikaciji ali i davanju saglasnosti za ukop potom pristupili i članovi porodica ovih žrtava.

Jedna od žrtava koja je identifikovana proteklih dana jeste sedamnaestogodišnji Mujić (Omera) Beriz, rođen 1978. godine u Zvorniku. On je u julu 1995. godine ubijen na području Sućeske kod Bratunca, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u maju 2023. godine na području općine Srebrenica.

Članovi porodice su identifikovali i Bašić (Adema) Midhata, rođenog 1973. godine, u mjestu Pobuđe, Bratunac. On je ubijen u ljeto 1995. godine na području Zvornika, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u avgustu 2000. godine iz primarne masovne grobnice Grbavci-Lažete, Zvornik. Dio njegovih posmrtnih ostataka je pronađen i u sekundarnoj masovnoj grobnici u Snagovu, Zvornik, u oktobru 2004.godine.

Identifikovane žrtve

Porodica je potvrdila identitet i Salihović (Mehemeda) Nevresa, rođenog 1970. godine u Biljači, Bratunac. Imao je 25 godina kada je ubijen, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani u oktobru 2004. godine iz sekundarne masovne grobnice Blječeva, Bratunac.

Identifikovan je i Jašarević (Ismeta) Ahmet, rođen 1971. godine u Blječevi. Nestao je u 24. godini života, u julu 1995. godine na području lokaliteta Zeleni Jadar. Na ovom mjestu su njegovi posmrtni ostaci pronađeni godinama kasnije, tačnije u junu 2007. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice Zeleni Jadar, Srebrenica.

Porodica je identifikovala i Salkić (Muharema) Ibrahima, rođenog 1935. godine u Kamenici kod Zvronika. Nestao je u Potočarima 1995. godine, a njegovi posmrtni ostaci su ekshumirani 2002. godine prilikom otkrivanja masovne grobnice u Kamenici. Iako su posmrtni ostaci Salkića identifikovani 2007. godine, porodica je ipak tek ove godine smogla snage i dala saglasnost za ukop i konačan smiraj ove žrtve 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica Potočari.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.