CRNO TRŽIŠTE

Vrijednost oduzetih cigareta i duhana iznosi 12,5 miliona KM

Radionica je realizirana kako bi se prisutni upoznali s različitim aspektima i izazovima tržišta duhana te duhanskih i nikotinskih proizvoda

Oduzete cigarete na području Tuzle. UIOBiH

prije 3 dana

S ciljem unapređenja znanja i uvida u nove kategorije duhanskih i nikotinskih proizvoda, krajem maja na Vlašiću je održana radionica za gotovo 80 predstavnika institucija za nadzor nad tržištem.

Rast cijena

Radionica je realizirana kako bi se prisutni što bolje upoznali s različitim aspektima i izazovima tržišta duhana i duhanskih i nikotinskih proizvoda, te novim kategorijama proizvoda, jer, pored državnih agencija za provedbu zakona, kao što su SIPA, UIO i Granična policija BiH, i ovi organi svojim terenskim radom daju jaku podršku borbi protiv crnog tržišta.

Bez obzira na kontinuiran rad državnih agencija za provedbu zakona, crno tržište duhana i duhanskih proizvoda u BiH ostaje izazov zbog više faktora. Među ključnim uzrocima su nedovoljna koordinacija između entiteta i nadležnih institucija, nedostatak preciznih propisa i regulativa koje bi se usmjerile na suzbijanje ilegalne trgovine, te prilagodba zakona novim oblicima trgovine, uključujući i online platforme.

- Evidentno je da se crno tržište duhana i cigareta u BiH postepeno smanjuje. S jedne strane, kroz program rada Uprave za indirektno oporezivanje svake godine je predviđeno da se provode aktivnosti s ciljem suzbijanja nelegalne prodaje svih vrsta roba, s naglaskom na akcizne robe kao što su duhan i duhanske prerađevine. U vezi s tim planiraju se brojne aktivnosti na terenu širom BiH koje provode službenici UIO, a po potrebi u saradnji i s ostalim agencijama za provođenje zakona u BiH - kazali su iz UIO.

U posljednjih pet godina, od kada se provodi kampanja “Stop švercu”, vrijednost oduzetih cigareta i duhana koji su se prodavali na crnom tržištu iznosila je oko 12,5 miliona KM. Osim cigareta i duhana, službenici UIO zaplijenili su i nekoliko mašina koje su služile za pripremanje i pakovanje cigareta koje su se plasirale na crno tržište.

- Osim naprijed navedenog, u prilog dobrog rada UIO na suzbijanju ovih vrsta nezakonitosti ide i činjenica da je u posljednje vrijeme došlo do porasta cijena na crnom tržištu duhana i duhanskih prerađevina, zbog čega su se razlike između cijena duhana i duhanskih prerađevina koje se prometuju na legalnom i ilegalnom tržištu smanjile - navode iz UIO.

Također, u direktnoj vezi sa smanjenjem crnog tržišta stoji i podatak da je došlo do značajnog povećanja izdatih akciznih markica UIO na ovu vrstu proizvoda. Tokom 2020. godine UIO je izdala 171,8 miliona akciznih markica za obilježavanje duhana i duhanskih prerađevina, a 2023. godine 270,3 miliona markica, odnosno 57,3 posto više akciznih markica.

- Broj izdatih akciznih markica za obilježavanje cigareta i duhana nastavio je rasti i u 2024. godini gdje smo za četiri mjeseca 2024. godine izdali za oko 5 posto više markica u odnosu na isti period 2023. godine. Svi ovi podaci upućuju na smanjenje crnog tržišta duhana i cigareta. Prihodi od akciza na duhan i duhanske prerađevine u pet mjeseci 2024. godine iznosili su 415 miliona KM i veći su za 15 posto u odnosu na isti period prošle godine - rekli su iz UIO.

Svi prethodno navedeni pokazatelji rezultat su pojačanih aktivnosti UIO, koje se u posljednje vrijeme intenzivno provode na suzbijanju nelegalne prodaje ovih akciznih proizvoda, što je rezultiralo značajnim zapljenama na ilegalnom tržištu, na koji način je sužen prostor za djelovanje učinilaca, pojedinaca i grupa, ovih vrsta nezakonitosti.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH krajem marta ponovo je započela kampanju “Stop švercu”, u okviru koje je pozvala građane da prijave nezakonitu prodaju prvenstveno duhana i duhanskih prerađevina koje nisu obilježene akciznom markicom UIOBiH. Građani mogu prijaviti nelegalnu prodaju takve robe na mail [email protected], na Viber broj 065/355-155 ili anonimno na broj 080020607.

Bez markice

Volumen ilegalnih cigareta je u godini narastao više od četiri puta. Ilegalne cigarete koje su zabilježene na našem tržištu su cigarete s markicom s Kosova ili cigarete potpuno bez porezne markice. Ovo ukazuje na to da šverceri i dalje aktivno djeluju i nalaze različite kanale bez obzira na kontinuirane aktivnosti državnih agencija u suzbijanju kriminala, šverca i crnog tržišta.

Ključni rezultati istraživanja agencije za ispitivanje javnog mnijenja IPSOS, koje je provedeno 2023., predstavljeni su na radionici. Ilegalna potrošnja duhanskih proizvoda je i dalje iznimno visoka i iznosi velikih 35 posto. Istraživanje pokazuje da na tržištu BiH primjećujemo veliku indikaciju rasta potrošnje ilegalnih cigareta.

Nadalje, istraživanje pokazuje da je na tržištu BiH iznimno velika potrošnja ilegalnog rezanog duhana. Ona iznosi u ukupnoj potrošnji duhanskih proizvoda iznimno visokih 30,9 posto. Iako se procjenjuje da je u 2023. ukupna potrošnja ilegalnog rezanog duhana bila 2.019 tona, što je 11 posto manje nego u 2022., to je i dalje 13 posto više u odnosu na 2021. i skoro 23 posto više u odnosu na 2020..

Kada je rezani duhan u pitanju, prema udjelu među pušačima rezanog duhana, njih 97 posto se odlučuje za ilegalni rezani duhan. Pijaca je i dalje glavni kanal za kupovinu ilegalnih cigareta, što ne znači da se prodaja više ne odvija putem interneta, odnosno društvenih mreža i platformi za trgovinu robom i uslugama, samo se nakon pandemije COVID-19 fokus prodaje vratio na pijace.

Dodjela nagrada

Dodjelom nagrada za najbolji novinski članak ili TV prilog koji se bavi problemom crnog tržišta duhanskih proizvoda u BiH završena je peta kampanja “Stop švercu”, koju zajednički organiziraju Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) i Udruženje ekonomista RS SWOT. 

Nagrade uručio Zoran Tegeltija. UIOBiH

Prvu nagradu osvojila je Svjetlana Šurlan iz Bloomberga, drugu Dejan Tovilović (Capital.ba), Dino Bezdrob (Klix.ba), Kristina Sekerez (ATV) i Enisa Aletić (Nova BH. Na prijemu u Banjoj Luci dobitnicima je nagrade uručio Zoran Tegeltija, direktor UIOBiH.

Zdravstvena strategija

Prisutnima su predstavljene i javne zdravstvene strategije zemalja koje žele ubrzati borbu protiv pušenja. Ključnu ulogu u tome imaju strategije smanjenja štete od duhana, kojim se odrasli pušači koji na drugi način ne mogu prestati pušiti prebacuju upravo na nove proizvode kod kojih nema sagorijevanja, odnosno na grijane duhanske proizvode, e-cigarete i nikotinske vrećice. Kao najbolji primjeri zemalja koje postižu najbolje rezultate su Švedska, koja je jedna od najuspješnijih država u borbi protiv pušenja koja će ove godine jedina u svijetu postići cilj od manje od 5 posto populacije koja puši cigarete, a tu spadaju i Velika Britanija, te Francuska.

Koristi nikotinskih vrećica

Za službenike institucija koji nadziru tržište bila je važna i edukacija o temi razlike između nikotinskih vrećica i „snusa“ jer se u javnosti često miješaju te dvije kategorije te se dobiva dojam da su obje prisutne na tržištu BiH. Činjenica je pak da je snus, odnosno duhanske vrećice za oralnu upotrebu, zabranjen proizvod širom EU, ali i u BiH, te su dostupne samo u Švedskoj. Nikotinske vrećice su pak sasvim druga kategorija proizvoda. Ne sadrže duhan i proizvod su koji se svrstava u proizvode s potencijalom smanjene štetnosti u odnosu na tradicionalne cigarete. Upravo one primjer su proizvoda nove generacije bez sagorijevanja duhana koji mogu imati važnu ulogu u borbi protiv pušenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.