RAZGOVOR

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija za "Avaz": Bh. pravosuđu prijeti kolaps

Nema odluke kojom bi se omogućilo raspisivanje konkursa za prijem uposlenika Odjela za integritet, što narušava rad sudova i tužilaštava u BiH, kaže

Lagumdžija: Slali smo urgencije. VSTV

Alen Bajramovic

prije 5 dana

Budžet institucija BiH još nije usvojen, a ni Vijeće ministara BiH nije donijelo posebnu odluku kojom bi se omogućilo raspisivanje konkursa za prijem uposlenika Odjela za integritet, što narušava rad sudova i tužilaštava u BiH, a u perspektivi prijeti i kolapsom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH kao krovne pravosudne institucije.

Nema odjela

Podsjetimo, na osnovu izmjena zakona iz septembra prošle godine, niti jedan imenovani zvaničnik u pravosudnim institucijama ne može preuzeti dužnost u punom mandatu prije postupka provjere, za koju će biti nadležan odjel koji još ne postoji. 

Predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija u razgovoru za „Avaz“ podsjeća da je, zbog poznate prakse da budžet neće biti usvojen na vrijeme, VSTV još u novembru prošle godine tražio da Vijeće ministara BiH donese posebnu odluku kojom se dozvoljava dodatno zapošljavanje i planiraju sredstva za to.

- Mi smo 20. novembra tu proceduru pokrenuli i više puta, deset puta minimalno, urgirali, tražili sastanke, ponavljali zahtjeve... Nikad ništa - kaže Lagumdžija. 

Prihvaćen je broj od 14 novih uposlenika u Odjelu za integritet, kao i pratećim odjelima, ali bez odluke Vijeća ministara nije moguće raspisati konkurs. Iz Ministarstva pravde BiH najavljeno je da će se usvojiti izmjene zakona kojima bi se provjere imenovanih odgodile, ali sporan je rok, jer iz Ministarstva najavljuju do kraja godine, a iz VSTV-a tvrde da to ništa ne bi značilo. 

Prestaje mandat

- Na ovaj način u značajnoj mjeri se narušava efikasnost rada sudova i tužilaštava i sve što smo uradili od pandemije koronavirusa do danas na poboljšanju efikasnosti njihovog rada može doći u pitanje. Rad VSTV-a u ovom trenutku još nije ugrožen, jer od 15 imamo 14 članova. Do kraja godine za još dva člana Vijeća prestaje mandat, bit će izabrani ili stari ili novi, ali niko ne može preuzeti dužnost prije nego što prođe provjere ili dok se ne odgodi primjena te obaveze - kaže Lagumdžija.

Ugrožen kvorum VSTV-a

- Nama kriza nastupa poslije Nove godine, kada za pet ili šest članova prestaje mandat. Tada će suštinski biti ugrožen rad Vijeća, jer nećemo moći imati ni kvorum za koji je potrebno 11 članova - upozorava Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.