AMERIČKI AMBASADOR

Marfi povodom Povorke ponosa: Nijedno društvo ne može napredovati bez priznavanja svih svojih pripadnika

Raznolikost je, kao što znamo u SAD, izvor snage i nešto što treba čuvati

Ambasador Marfi. Screenshot

E. Ć.

prije 7 dana

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Majkl Marfi (Michael Murphy) poslao je poruku povodom Povorke ponosa koja se danas održava u Sarajevu.

- Dok Sarajevo po peti put obilježava Mjesec ponosa, mi iz Ambasae SAD stojimo uz pripadnike LGBTQI+ zajednice u BiH i podržavamo njihovu borbu da žive u slobodie i autentično, kao građani Bosne i Hercegovine, bez straha od prijetnji, nasilja i diskrimacije.

"Više od događaja"

Mjesec ponosa mnogo je više od događaja u čast LGBTQI+ zajednice u BiH. Ona slavi ono pšto nam je zajedničko u čovječanstvu. Ona se također održava u čast zajednice koja predstavlja Bosnu i Hercegovinu i sve njene raznolikosti.

Raznolikost je, kao što znamo u SAD, izvor snage i nešto što treba čuvati.

Nijedno društvo ne može napredovati bez potpunog priznavanja i zaštite svih svojih pripadnika.

Previše pripadnika zajednice LGBTQI+ zajednice, građana ove zemlje, žive pod sjenom diskriminacije, nasilja i straha - naveo je Marfi.

"Institucije na potezu"

On je istakao da je važno da institucije BiH, na državnom, entitetskom, kantonalnom i opštinskom nivou, urade više da zaštite prava pripadnika ove zajednice.

- Ponašati se drugačije znači zanemariti svoje odgovornosti i konačno, oslabiti svoju zajednicu.

Svi vi koji sudjelujete u obilježavanju Mjeseca ponosa ovog juna u BiH, pripadnici LGBTQI+ zajednice i oni koji vas podržavaju, znajte da Ambasada SAD slavi zajedno s vama - poručio je Marfi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.