VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit potvrdio: Bonske ovlasti ostaju na snazi

Na evropskom putu imamo mnogo izazova, imamo dosta pristupa koji nisu konstruktivni

Kristijan Šmit. Avaz

S. S.

20.6.2024

Nakon sjednice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) medijima se obratio visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt).

On je naglasio da zemlje PIC-a i dalje ostaju posvećene BiH na njenom evropskom putu.

- Razgovarali smo o situaciji u BiH, ne želim potcijeniti odluku Evropskog vijeća da otvori pregovore s EU. Na tom putu imamo mnogo izazova, imamo dosta pristupa koji nisu konstruktivni. Vidjeli smo da postoji potreba za stabilnošću od međunarodne zajednice i nju trebamo održavati. Međunarodna zajednica je u tome pružila jednoglasnu podršku - kazao je Šmit.

Intenzivna saradnja

On je na pitanje novinara kazao da to znači da Bonske ovlasti ostaju na snazi.

- Moj mandat će se nastaviti provoditi na ovaj način na koji jeste i međunarodna zajednica podržava sve instrumente na poštivanju Dejtonskom mirovnog sporazuma. Mislim da to još jednom naglašava kakav je stav međunarodne zajednice, jer započinjemo jednu intenzivnu saradnju. U narednim sedmicama ćemo imati i neke druge sastanke, koji će biti ubrzani. Tu ćemo razgovarati o izazovima s kojim se BiH suočava. To možete smatrati i kao razgovore o instrumentima koji će se upotrijebiti - istakao je Šmit.

Naveo je da će zajednički djelovati kako bi BiH krenula putem EU integracija.

Izborne prevare

Nakon toga se osvrnuo i na lokalne izbore koji će se održati u BiH 6. oktobra.

- To su lokalni izbori, ali PIC je obišao predstavnike Centralne izborne komisije BiH. Želimo da CIK BiH uspješno vodi izbore i šaljemo im poruku da nam je stalo da imamo fer izbore i da niko ne može prihvatiti izborne prevare. Želimo se zahvaliti EU i OSCE-u na naporima - rekao je.

Poručio je da se moraju baviti i onima koji ne rade u interesu poboljšanja brzine na putu ka EU.

- Ne trebamo zaboraviti ni obične građane, ljude koje nisu političari, jer Dejton je napravljen za građane i zato se trebamo više baviti i civilnim društvom. Razgovarali smo i o presudama Suda u Strazburu koje su građani podnijeli i koje se smatraju diskriminatornim - zaključio je. 

Na pitanje novinara o "mirnom razdruživanju" koje su najavile vlasti RS-a, Šmit je naveo da je stav jasan, nije se mijenjao, ali da su se promijenili instrumenti.

- Rekao bih napišite taj dokument, ali ako tu išta stoji što je vezano za razdruživanje ove zemlje što bi utjecalo na suverenitet i teritorijalni integritet BiH, onda bi se time morali baviti na drugačiji način nego prije 20 godina - rekao je visoki predstavnik te dodao:

- Ostavite taj pristup, pogledajte kako ljudi žive u zemlji i osigurajte dobre uslove. Ovakvi potezi ne bi prošli bez posljedica. Ovo je opasna igra - zaključio je Šmit.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.