AUSTRALIJA STOJI UZ BIH

Konaković s ambasadorom Bigsom: Fokus BiH ostaje usmjeren na implementaciju ključnih prioriteta

Zaključeno je da dobrim političkim bilateralnim odnosima dvije zemlje doprinosi i brojna bosanskohercegovačka zajednica u Australiji

Konaković s ambasadorom Biggsom. MVPBiH

FENA

19.6.2024

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković susreo se danas s ambasadorom Australije u Bosni i Hercegovini sa sjedištem u Beču Ianom Davidom Graingeom Bigsom (Biggsom). Ministar Konaković i ambasador Bigs složili su se da su odnosi između BiH i Autralije dobri i prijateljski bez otvorenih pitanja.

Ministar je zahvalio Australiji na intenzivnoj podršci Bosni i Hercegovini na njenom putu prema EU naglasivši da fokus BiH ostaje usmjeren na implementaciju ključnih prioriteta i ispunjavanje propisanih uslova za punopravno članstvo u Europskoj uniji. Sagovornici su dalje razgovarali o dostignutom stepenu saradnje sa NATO-om te o ostalim aktuelnim političkim i društvenim dešavanjima u BiH i regionu.

Ambasador Ian David Grainge Bigs ponovio je da Australija stoji uz Bosnu i Hercegovinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet uz želju da aktivnosti koje slijede donesu dobrobit svim njenim građanima i sačuvaju multietični karakter BiH.

Zaključeno je da dobrim političkim bilateralnim odnosima dvije zemlje doprinosi i brojna bosanskohercegovačka zajednica u Australiji i da bi to mogla itekako biti jaka osnova za razvoj ekonomske saradnje koja nije na visokoj razini - saopćeno je iz MVP BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.