JASNA PORUKA

Uoči sjednice PIC-a u Sarajevu: Ko iz EU želi oslabiti ovlasti Kristijana Šmita, SAD snažno protiv!

No najgore od svega, inicijative za ograničavanje ili umanjenje uloge i ovlastenja OHR-a bio bio udar na državu i na Dejtonski sporazum

Kristijan Šmit i Oliver Varhelji. Facebook

M. Aš.

prije 3 dana

Uoči sastanka Vijeća za implementaciju mira koja je zakazana u Sarajevu, pojedinci iz EU ne pokazuje spremnost da jasno stanu iza države BiH niti su spremni da se pošalje jasna poruka da se sve separatističke aktivnosti moraju obustaviti.

Prema informacijama Avaza, pojedinci iz EU umjesto podrškom državničkim strukturama i pozicijama Trojke; više su zaokupljeni “smirivanjem” Dodika ispunjavanjem još njegovih želja i relativiziranjem i potkopavanjem autoriteta Visokog predstavnika Kristijana Šmita. Ovakva podrška Dodiku, s ciljem smanjena nadležnosti OHR-a državu bi odvelo u novu neizvjesnost.

Izostanak rezolutne EU kritike za posjete i sastanke sa Putinom od kojeg Dodik očigledno prima direktive, kao i faktička šutnja EU na skandalozne zaključke tzv. svesrpskog sabora pokazuju da EU vodi pogubnu politiku zatvaranja očiju na separatističku politiku.

Osim toga, iako je iz FBiH jasan stav da eventualna raspodjela akciza ne može biti obavljena bez jasnog zakonskog okvira i definisanih kriterija u skladu sa zakonom, saznajemo da se vrše ogromni pritisci na Trojku i na Vladu FBiH da se sredstva akciza što prije raspodijele. Naime, budžet BiH se može usvojiti i bez raspodjele akciza, ali pritisak pojedinaca iz EU da se raspodijele i akcize je zapravo pristajanje EU na Dodikov javno artikulisan zahtjev.

No najgore od svega, inicijative za ograničavanje ili umanjenje uloge i ovlastenja OHR-a bio bio udar na državu i na Dejtonski sporazum, kojim je OHR utvrđen upravo kao međunarodni garant države u slučaju da unutrašnje i okolne sile podjele potaknu njenu podjelu.

No, u cijeloj priči, svemu su se snažno protive SAD i Ambasada SAD u Sarajevu, s Majklom Marfijem na čelu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.