OBILJEŽAVA SE 15. JUNA

Godišnjica "Žive lomače" u Višegradu: Zatvorili više od 70 civila Bošnjaka i žive ih zapalili

Udruženje "Žena-žrtva rata" će 15. juna obilježiti godišnjicu i poslati poruku izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, Tužilaštvu BiH

Kuća u kojoj su bili zarobljeni. Facebook

Al. B.

12.6.2024

Pripadnici srpskih vojnih jedinica 14. juna 1992. godine u kući Zeba rodj. Omeragić (Adem) Sumbule, poznata kao „Živa lomača ulica Pionirska Višegrad“ zatvorili preko 70 civila Bošnjaka i žive ih zapalili.

Živu lomaču preživjelo je osam Bošnjaka. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (Haag), spaljivanje ljudi u Pionirskoj proglasio je zločinom protiv čovječnosti, koji je imao oblik ubistva, okrutnog i nehumanog postupanja, istrebljenja, izvedenih s predumišljajem i proračunatošću, te osudio Milana Lukića na doživotnu kaznu zatvora, Sredoja Lukića na 27 godina zatvora, a Sud Bosne i Hercegovine Radomira Šušnjara zvani „Lalco“ na 20 godina zatvora.

- U znak sjećanja na žrtve, Udruženje "Žena-žrtva rata" će dana 15. juna 2024. u 11:30 sati sa preživjelim žrtvama, članovima porodica živo spaljenih civila Bošnjaka obilježiti ŽIVU LOMAČU Pionirska i poslati poruku izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Bosne i Hercegovine, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove - poručila je Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja "Žene-žrtve rata". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.