SAOPĆENJE CIK-A

Evo koje stranke su ovjerene za učešće na izborima

U propisanom roku 23 političke stranke su postupile po obavještenju CIK-a BiH te otklonile nepravilnosti i nedostatke

Izbori u oktobru. Fena

FENA

6.6.2024

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) danas je na sjednici nastavila postupak ovjere prijava političkih subjekata za učešće na Lokalnim izborima 2024. godine u BiH zakazanih za nedjelju, 6. oktobar. Donesena je jednoglasna odluka da je Srpska demokratska stranka – Volja naroda ovjerena za učešće na izborima.

U propisanom roku 23 političke stranke su postupile po obavještenju CIK-a BiH te otklonile nepravilnosti i nedostatke tako da je CIK ovjerio njihovo učešće na izborima, dok je 12 političkih stranaka ovjereno djelimično, odnosno samo za one izborne jedinice za koje ispunjavaju uslove za ovjeru.

Na današnjoj sjednici ovjerene su stranke: Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Zavičajni socijaldemokrati Mile Marčeta, Hrvatska stranka BiH, Hrvatska demokratska unija BiH, HSP dr. Ante Starčević BiH, Demokratska fronta, Hrvatska nezavisna lista, Savez za novu politiku, Srpska radikalna stranka, Platforma za progres, BH Zeleni, Narodni pokret, Srpska demokratska stranka – Volja naroda, Republička stranka Srpske, Narodni evropski savez BiH, BH. inicijativa – Kasumović Fuad, Bosnaska narodna stranka – Vjera, narod, država, Novi početak, Novi evropski savez, Snaga naroda, Pokret Hum, Nezavisna lista za bolji Donji Vakuf i NLCC.

U ostavljenom roku 19 nezavisna kandidata je otklonilo nepravilnosti i nedostatke u prijavi od čega tri nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina te su njihove kandidature ovjerene, dok četiri nezavisna kandidata nisu ispravili nepravilnosti ili nedostatke o kojima su obavješteni i njihove prijave su odbijene.

Računajući ranije ovjerene političke subjekte do danas je ukupno ovjereno 117 političkih stranaka, 145 nezavisnih kandidata i 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina za učešće na Lokalnim izborima u BiH 2024. godine.

Ovjerene političke stranke i nezavisni kandidati imaju pravo od 10. do 18. juna do 16 sati podnijeti prijavu za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata.

Ažurirani pregledi ovjerenih političkih subjekata dostupni su na web stranici Centralne izborne komisije BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.