SUTRA ISPLATA

Kako penzioneri prežive mjesec: "Imam 500, potrošim 1.000 KM, da me ubiješ, ne znam odakle"

Pitam se kako žive porodice čija djeca ne rade i u kojoj je jedini prihod minimalna penzija, kako prezime, kako se griju, kaže Đulić

Penzioneri jedva preživljavaju. Avaz

Al. B. - M. Sm. - A. B.

4.6.2024

Isplata majskih penzija počinje sutra, a na 447.389 korisnika u FBiH rasporedit će se ukupno 290 miliona KM. Bez obzira na to što iznosi najnižih penzija, kakve prima većina penzionera, nisu dovoljni ni za puko preživljavanje, svaka najava isplate iz Zavoda PIO FBiH donosi olakšanje.

O ozbiljnosti situacije svakog petog u mjesecu svjedoče redovi na bankomatima i šalterima banaka.

- Najniža penzija za maj iznosi 573,53 KM, zagarantirana 684,48 KM, a najviša 2.867,65 maraka - saopćeno je iz Zavoda.

Uvijek u škripcu

Goraždanin Mirsad Karović čudi se rasponu najniže i najviše penzije, jer smatra da ni dobitnici Nobelove nagrade ne zaslužuju pet puta viši iznos od ostalih.

On će sutra po svoje 573 marke.

Karović: Živim skromno. Avaz

- Mentalitet Bosanaca i Hercegovaca je da ne povjeruješ. Imam 500, a potrošim 1.000 KM. Razmišljao sam, ali nikako ne znam odakle mi. Interesantno je da se preživljava. Ne mogu reći da živim dobro, ali mogu reći skromno. Izađem i na kafu s rajom, nismo ni gladni, ni žedni, ali nikako mi nije jasno kako od minimalca preživimo mjesec - kaže Karović.

Jedan od odgovora krije se u činjenici da je Mirsad dobrog zdravlja i da ne živi u centru grada, pa u vrtu i plasteniku proizvede povrće za svoje potrebe.

- Ne kupujem krompir, luk, mrkvu, cveklu, špinat… Nisam računao, ali uštedim, ostane mi od pijace. Kupujem samo mliječne proizvode. Zato je teže onima koji nemaju gdje da posiju, a žive samo od penzije - dodaje Karović.

Mostarka Sabina Đulić i njen muž imaju minimalnu penziju. Troškovi života su sve nepodnošljiviji i, kako kaže, penzioneri su uvijek u škripcu.

- Penzionerima je uvijek teško bilo, a sada, u ovoj situaciji divljanja cijena, pogotovo. Da nam, makar, penzije dođu do neke skale da budu 700 KM, bilo bi podnošljivije. Ovako, dok platimo režije, kupimo lijekove, hranu čije cijene skoro svaki dan idu naviše, jedva se uspijemo izvući. A imamo i sina s poteškoćama, koji ima 100-postotnu invalidnost - kaže Đulić.

Đulić: Penzionerima je uvijek teško. Avaz

Poput ostalih, kaže da je mnogo onih kojima je teže, pa više nego opravdanim smatra zahtjeve penzionera da im se isplati novčana pomoć, ali i da se izmjenama Zakona o PIO osigura da se penzije, kao u zemljama okruženja, usklađuju s rastom troškova života.

- Pitam se kako žive porodice čija djeca ne rade i u kojoj je jedini prihod minimalna penzija. Kako prezime, kako se griju? Mi kombiniramo i struju i drva, a da se grijemo samo na struju, nema šanse da bi naše dvije penzije bile dovoljne - dodaje Đulić.

Svi digli ruke

Sramota Vlade FBiH je da su minimalnu penziju povećali za 6,5 KM, kaže Halim Nuhanović, penzioner iz Tuzle.

Nuhanović: Vlast ima para. Avaz

- Život penzionera je vrlo težak. Minimalna penzija trebala bi biti do 1.000 maraka, da bi mogli da žive normalno.

Ako je jedna penzija u kući, to je nemoguće, jer je potrošačka korpa za prošli mjesec bila 2.930 KM. Od nas su svi digli ruke - poručuje Nuhanović.

Dosta je!

Nekadašnji radnik Rudnika soli Tušanj, koji nije želio otkriti identitet, kaže da ima natprosječnu penziju, pa se čudi kako izdrže oni s minimalnom.

- Život je svaki dan skuplji, a penzije stagniraju. Bojim se da su se i naši predstavnici dobrim dijelom uhljebili pa šute. Vlada kaže da nema para. Para ima, ali nema za penzionere i socijalne slučajeve. Ima za njihove plaće, a mi životarimo. Koliko god se ovako borili, nema od toga ništa dok ne izađemo na proteste i ne kažemo: "Dosta je!“ - kaže penzioner iz Tuzle.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.