HISTORIJSKI TRENUTAK

Potpisan ugovor o nabavci helikoptera za potrebe MUP-a Kantona Sarajevo

S pravom mogu reći da je ovo historijski trenutak ne samo za MUPKS nego i za cijeli Kanton – kazao je Katica

Nabavka helikoptera - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+11
FENA

4.6.2024

U bazi Sektora za policijsku podršku MUP-a Kanotna Srajevo danas je u prisustvu predstavnika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, predstavnika kantonalnog i federalnog nivoa vlasti i drugih zvanica upriličena svečanost na kojoj je potpisan Ugovor o nabavci helikoptera američkog proiozvođača Bell 412, za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Ugovor su potpisali ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica i direktor firme "Shot"iz Zenica, koja je posrednik, Vedran Ključanin.

Ministar unutrašnjih poslova KS Admir Katica nakon poptisivanja ugovora kazao je "da će ovaj dan ostati zapamćen u historiji, kao dan kada je MUPKS zaključio nabavku prvog helikoptetra za građane Kantona Sarajevo, ali i cijele BiH".

- S pravom mogu reći da je ovo historijski trenutak ne samo za MUPKS nego i za cijeli Kanton jer danas učvršćujemo temelje za izgradnju moderne, jake, najopremljenije policije u državi. Naša vizija, kojoj smo svakim danom sve bliže, je da policija KS bude opremljena novim helikopterom, specijalnim oklopnim vozilima, vodenim topovima, body kamerama, adekvatnim naoružanjem i novim uniformama – kazao je Katica.

Naveo je da su na putu do zaključenja ugovora nailazili na brojne prepreke koje su strpljivo prevazilazili

- Ovaj helikopter željeli smo nabaviti prvenstvano zbog naših građana, ali i cijele BiH. Nikada više građani neće ovisiti o dobroj volji ili političkim odlukama drugih kada im zatreba hitini medicinski transport, evakuacija, pomoć u stanju od poplava, odrona, požara, zemljotresa ili u bilo kakvoj nepredviđenoj situaciji. Naša helikopterska jedinica će građanima prva priteći u pomoć – kazao je Katica.

Dodao je da je MUPKS već formirao i prvu helikoptersku jedinicu, koju čine kandidati koji su zadovoljili stroge uslove i kriterije javnog konkursa, te da su članovi te jedinice već zasnovali radni odnos u MUP-u KS i da je u toku izbor akademije na kojoj će se vršiti njihova obuka i školovanje.

Na prigodnoj svačanosti su još govorili predsjedvajući Doma naroda PSBiH Kemal Ademović, premijer Kantona Sarajevo Nihad UK, predsjedvajaući Skupštine KS Elvedin Okerić, predstavnica Ambasade SAD u BiH, policijski komesar MUP-a KS Fatmir Hjdarević, te direkor firme "Shot" Vedran Ključanin.

Projekat nabavke helikoptera procijenjen je na na 30,3 miliona KM bez PDV-a i uvršten je u program javnih investicija za period 2023. - 2025. godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.