PREDSJEDNIK RS

Dodik kritikuje EU: Doveli su nas do debakla, sad žele da naprave još veći problem

Ovo će teško ići dalje. Ne radi Ustavni sud, Dom naroda ne radi, nema budžeta...

Dodik: Obratio se medijima nakon Političkog foruma. Screenshot / RTRS

E. Ć.

3.6.2024

Visoki zahtjevi Evropske unije doveli su BiH do debakla i teško možemo ići dalje, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik nakon Političkog foruma u Sarajevu.

- Kada god dođe do dogovora, umiješa se američki ambasador i govori šta može, šta ne može - istakao je Dodik nakon sastanka.

"Usporili evropski put"

Dodik je izjavio kako je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi), koji je dopredsjedavao Političkim forumom,  zaslužan za statusa pregovarača za BiH.

- Ali mnogi su, uključujući američkog ambasadora, učinili da se evropski put uspori - rekao je Dodik.

Dodik je Varheljiju kazao "da se u kontinuitetu narušava vanjska politika BiH", i da su je dodatno "Bošnjaci ugrozili postupanjem u Ujedinjenim nacijama".

- Evropska komisija u kontinuitetu traži da se ispune isti uslovi koji su od ranije poznati, ali to ne ide u BiH koja je u dubokoj krizi i u kojoj je urušena svaka mogućnost dogovora. Imamo krnji Ustavni sud BiH, nema budžeta, Dom naroda je blokiran - naveo je Dodik.

Rekao je kako "Evropa želi BiH uvesti u još veću krizu kroz Plan rasta koji bi nam trebao donijeti milijardu KM".

"Stalno govore isto"

- Pa nije ovdje niko blesav i naivan. Oni su nas doveli do debakla, ovo će teško ići dalje. Ne radi Ustavni sud, Dom naroda ne radi, nema budžeta... - rekao je Dodik.

Potom je ukazao i kako su priče o pregovaračkom okviru iznuđene.

- Stalno govore isto. Oni ne mogu da razumiju da nije sve o tim njihovim parama koje oni navodno žele da daju, a onda vas uslove do te mjere da sebe ponizite do mjere besmisla", izjavio je Dodik i dodao da nije optimista i da je BiH samo farsa, u šta se danas mogao uvjeriti i Varhelji - izjavio je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.