PRVI INTERVJU

Ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas za "Avaz": Rezolucija nije zamjena za pravdu

Evropska perspektiva BiH je najsigurniji put u bolju budućnost, i to upravo ovdje, u zemlji

Delmas: Ostanite ujedinjeni u raznolikosti. Ambasada Francuske u BiH

Nerma Ajnadžić

3.6.2024

U Srebrenici je bio genocid koji su međunarodni sudovi nekoliko puta presuđivali, a stav Francuske je po ovom pitanju nedvosmislen. To je u intervjuu za "Dnevni avaz“ istakao ambasador Francuske u BiH Fransoa Delmas (Francois).

Genocidni poduhvati

Naglasio je da ne postoje kolektivna niti nasljedna odgovornost, već samo individualne odgovornosti.

- Odluka Generalne skupštine UN-a da se proglasi Međunarodni dan promišljanja i komemoracije genocida u Srebrenici nije zamjena za pravdu. Ona će ustvari olakšati rad na pamćenju i prevenciji. 

Suočeni s mržnjom i neopisivom prirodom genocidnih poduhvata, potrebni su nam istina, pravda i pomirenje. I jedno je jasno: sve civilne žrtve iz prošlog stoljeća moraju imati svoje mjesto u našem zajedničkom sjećanju, bez obzira na njihovo porijeklo, a niko ne namjerava porediti bol porodica - rekao je ambasador.

Na naše pitanje kako bi ocijenio situaciju u BiH, Delmas je istakao da vidi duboku težnju stanovništva za mirom, stabilnošću, pravdom i prosperitetom.

- Evropska perspektiva BiH je najsigurniji put u takvu budućnost, i to upravo ovdje, u zemlji. Paradoksalno, čini mi se da javna rasprava često nije u skladu s ovom željom da se živi bolje i da se imaju zagarantirana prava i dostojanstvo. Ne vidim drugo objašnjenje za obeshrabrenje mnogih Bosanaca koji odluče da emigriraju u zemlje Evropske unije - odgovorio je Delmas.

Poručio je da je Francuska preuzela svoju odgovornost kada je sigurnost u BiH u pitanju u okviru misije EUFOR-a „Althea“, koja je tu da osigura stabilno i sigurno okruženje.

- Francuska, koja trenutno osigurava stratešku rezervu za ovu operaciju, posljednjih je sedmica za vježbe rasporedila bataljon od 250 ljudi i 70 vozila s Italijom i Rumunijom. Time je dokazano da EUFOR može vrlo brzo rasporediti svoje kapacitete za odvraćanje i vrlo iskusne trupe kako bi se dao odgovor na sve situacije i u svim okolnostima. Ovo raspoređivanje će omogućiti i jačanje interoperabilnosti s Oružanim snagama BiH. Sigurnost dijelom ovisi i o odgovornosti svakog pojedinca. Međutim, nažalost, svjedoci smo zabrinjavajućeg nasilja, koje smo osudili, kao što su napadi na povratnike. Slušamo i zastrašujuće govore, vidimo provokativne radnje i javne stavove osmišljene da izazovu strah i podjele. Također, svi imaju odgovornost da to ne prihvate i da rade na zajedničkoj budućnosti, a to je, uvjeren sam, evropska budućnost - poručio je Delmas.

On, kako nam je rekao, vidi BiH za istim stolom s EU članicama, inače šefovi država i vlada EU ne bi dodijelili BiH status kandidata krajem 2022. niti odlučili da pregovore o pristupanju otvore u martu 2024.

- BiH je historijski i geografski evropska zemlja. U BiH niko ne ulaže više od Evropljana. I ne postoji grupa na svijetu s kojom Bosna i Hercegovina ima više ljudskih i ekonomskih veza od EU, i to nadaleko. Stoga vjerujemo da je budućnost BiH, kao i cijelog zapadnog Balkana, u EU. Ali da bi se ovaj put prešao, bh. zvaničnici moraju primiti pruženu ruku zemalja članica EU. To zahtijeva značajan rad na reformama kako bi zemlja mogla ispuniti standarde Unije i integrirati se u njeno tržište. Što se ovaj posao bude brže odvijao, izgledi za članstvo će tim brže postati stvarnost - rekao je Delmas.

Opipljiv napredak

Podsjetio je i na riječi predsjednika Francuske Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) da je neophodan opipljiv napredak u očuvanju ambijenta povoljnog za civilno društvo, medije, slobodu izražavanja, te unapređenje rada pravosudnog sistema i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.

- Otvaranje pristupnih pregovora i Plan rasta EU krupni su koraci naprijed, ali je ulazak u EU proces zasnovan na zaslugama zemalja kandidata. Upravo stepen ostvarenog napretka ovih zemalja, dakle BiH, taj je koji će, što se nas tiče, odlučiti o njenom ulasku u EU. Znači, političke snage ove zemlje moraju se ujediniti i raditi na tom putu - istakao je ambasador Delmas.

Njegova poruka za bh. vlasti je:

- Ostanite ujedinjeni u raznolikosti, što je, uostalom, i deviza Evropske unije.

Ambasadoru se u BiH sviđa domaća gastronomska ponuda, koju je nazvao odličnom.

- I njene karakteristike planinske kuhinje: bogata, obilna, u kojoj često zajedno uživate. Ne mogu odoljeti uštipcima, ni punjenim paprikama. Otkrio sam odlična vina i likere, koji, nažalost, nisu na tržištu Evropske unije, ali se nadam da će evropska integracija promijeniti stvari. Volim i da eksperimentiram s ćevapima širom zemlje. Ne bih ulazio u raspravu gdje su najbolji... Iako mi se neki posebno sviđaju. A pošto ste u pravu kada kažete da je gastronomija važna za Francuze, koristim priliku da naglasim da je poznavanje francuskog jezika adut za sve mlade i stručnjake zainteresirane za umijeće posluživanja, hotelijerstvo i turizam - istakao je Delmas.

Vrijedno divljenja

- Imate predivnu zemlju, nije se teško navići na topao prijem na koji posvuda nailazim. Vaše historijsko naslijeđe vrijedno je divljenja, a vaš način života, na koji možete biti ponosni, pokazuje da ste preuzeli najbolje iz kultura koje su se ovdje srele tokom historije, a pritom ste ostali svoji. 

Dodao bih da su očaravajuća ljepota prirode i obilni prirodni resursi blago koje treba sačuvati - rekao je ambasador Delmas o životu u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.