PRERANA SMRT

Na današnji dan prije dvije godine preminula Segmedina Srna-Bajramović: Do zadnjeg trenutka se borila za pravdu

Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH

Segmedina Srna-Bajramović. Facebook

S. S.

31.5.2024

Na današnji dan prije dvije godine iznenada je preminula zastupnica u Skupštini KS Segmedina Srna-Bajramović.

Svi su tada bili u šoku, jer Srna-Bajramović nije bila bolesna, a dan prije smrti je prisustvovala cjelodnevnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. Preminula je posljedica srčanog udara.

Do zadnjeg trenutka se borila za pravdu, pa je u svom posljednjem govoru na toj sjednici Skupštine govorila o nedostatku pravde u bh. društvu i kao glavni problem detektovala nerad Tužilaštva.

Govorila o pravosuđu

- Pravosuđe je rak rana bosanskohercegovačkog društva. Neko ko ima mandat da zaustavi divljanje politike nad institucijama i zakonima ove zemlje postao je nažalost smokvin list za prezentaciju statistike, koja provocira ionako uznemirene građane. BiH je jedna od zemalja koja je najviše nazadovala u borbi protiv korupcije u prethodnih deset godina, prema Transparency Internationalu. Prema istom izvoru, ocjenjena je ocjenom 35 na skali od 1 do 100, što nas pozicionira na 110. mjesto od 180 zemalja. Lošiji rezultat u Evropi imaju samo Ukrajina i Rusija - dodala je.

Pričala je kako se čitajući izvještaj stekne izvještaj da se tužioci „raspadaju od posla“.

- Fokusirali su se na formu, a suština ih uopšte ne zanima. Moram priznati da mi nije jasno zašto podatak da 95 posto tužilaca prebacuje normu ne mijenja percepciju ljudi. Nemoguće je da tako vrijedni ljudi imaju takvo nepovjerenje građana. Ili se friziraju brojke ili građani pogrešno zaključuju, a bojim se da je ovo prvo - rekla je.

Istakla je da su 134 optužnice iz oblasti korupcije ne odražavaju realno stanje sa aspekta pojavnih oblika predmetnog kriminala.

- Nevjerovatno je da je samo 20 posto zatvorskih kazni za presude u oblasti korupcije. I dalje imamo preko 60.000 neriješenih predmeta, što pokazuje da su institucije u ozbiljnom vremenskom zaostatku za ostvarivanje prava na pravdu u razumnom vremenskom roku. Analiza podataka o sudskim odlukama u predmetima korupcije, a posebno u osuđujućim presudama govori se da se u BiH procesuira samo sitna korupcija, a na visokom nivou nikako ili sporadično - kazala je.

Bila novinarka

Segmedina Srna-Bajramović je rođena 05.01.1973. godine u Sarajevu. Završila je Fakultet političkih nauka u Sarajevu i stekla zvanje diplomirani novinar. 19 godina imala je različite angažmane u RTV projektima (urednica, novinarka) na TV BiH i RTV FBiH. Bila je udata i majka dvoje djece.

Od ulaska u politiku, bila je članica Socijaldemokratske partije, obnašala je i dužnost potpredsjednice Glavnog odbora SDP-a. Pored funkcije zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo, bila je i delegatkinja u Parlamentu FBiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.