DONIJELI JOŠ MJERA

Energoinvest podnio krivične prijave protiv dvije osobe BH Gasa zbog više milionske štete

Tužba sadrži Arbitražnu presudu sa svim relevantnim dokumentima i dokazima prezentiranim tokom procesa arbitraže

Avaz

N. H.

31.5.2024

Energoinvest je pokrenuo postupak preispitivanja aribtražne odluke koja se odnosi na tužbu mađarskog transportera gasa, saopćeno je iz ove kompanije. 

Kako su naveli, saglasno saopćenju Vlade FBiH od 29. maja o analizi provedenog arbitražnog postupka vezano za snabdijevanje prirodnim gasom, a i na bazi detaljne analize urađene na sastanku s predstavnicima Vlade, Energoinvesta, advokatskog tima i BH Gasa, kompanija je donijela nekoliko mjera. 

Prema Vrhovnom sudu u Cirihu se odnosi prva: 

- Dana 21. maja podnesen je zvanična zahtjev Vrhovnom sudu u Cirihu za preispitivanjem arbitražne odluke što se temelji na procesnoj nedosljednosti koju arbitražna presuda sadrži. Zahtjev su uputili mješoviti advokatski tim u ime Energoinvesta i BH Gasa - naveli su.

Također, Energoinvest je saopćio kako su podnesene i krivične prijave.

- Dana 16. maja i 20. maja, podnesene su krivične prijave Tužilaštvu BiH i Kantonalnom tužilaštvu KS protiv dvije odgovorne osobe, direktora i savjetnika direktora bivše uprave BH Gasa, za koje postoji osnov sumnje i dokazi koji upućuju na ozbiljne propuste koji su rezultirali višemilionskom štetom. Tužba sadrži Arbitražnu presudu sa svim relevantnim dokumentima i dokazima prezentiranim tokom procesa arbitraže - zaključili su iz Energoinvesta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.