DVODNEVNI DOGAĐAJ

Mostar domaćin događaja "Unapređenje protokola prekogranične saradnje"

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora

Učesnici će kroz analizu konkretnih slučajeva iz prakse identificirati ključne nedostatke, izazove i uspjehe. Fena

FENA

31.5.2024

"Unapređenje protokola prekogranične saradnje – praksa, iskustva i preporuke“ naziv je događaja koji će se održati u Mostaru, u hotelu "Buna", 3. i 4. juna.

Ovaj dvodnevni događaj nastavak je na prethodne radionice na kojima su analizirani protokoli prekogranične saradnje u oblasti civilne zaštite i spašavanja, saopćili su organizatori.

Učesnici će kroz analizu konkretnih slučajeva iz prakse identificirati ključne nedostatke, izazove i uspjehe u stvarnim slučajevima prekograničnih intervencija te formirati konkretne preporuke za poboljšanje saradnje i efikasnosti u upravljanju u slučaju katastrofa ili drugih hitnih prekograničnih situacija, što će osigurati bolju pripremljenost i koordinaciju između država.

Izjave za medije planirane su u ponedjeljak, 3. juna u 11.45 sati, a prisutnima će se obratiti Nada Srdanović, načelnica Područne jedinice Nikšić, Direktorata za zaštitu i spašavanje Ministarstva unutrašnjih poslova CG i Eugen Ćubela, v.d. ravnatelja Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK.

Aktivnosti se organizuju u sklopu projekta "Zajednički odgovor“ koji radi na unapređenju sistema prevencije, intervencije i procesa oporavka od katastrofa uzrokovanih klimatskim promjenama u prekograničnom području BiH - CG, te fleksibilnosti sistema da odgovori na nove izazove, kroz jačanje kapaciteta lokalnih službi i unapređenje prekogranične saradnje.

Projekt finansira Evropska unija u okviru Programa Prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora. Ukupna vrijednost je preko 590.000 eura, od čega je Evropska unija obezbijedila oko 490.000 eura bespovratnih sredstava.

Realizacija je počela 1. jula 2022. i trajat će 2 godine, a provode ga Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNK u saradnji sa partnerima: Udruženjem za poduzetništvo i posao LiNK Mostar i Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore (FORS MNE), stoji u saopćenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.