DIGITALNA STRATEGIJA

Svjetski priznati Identity Week ponovo piše o postignućima IDDEEA BiH

Ovaj ključni korak osigurava sigurne i pravno obavezujuće digitalne interakcije

Digitalna strategija. Fena

FENA

30.5.2024

Organizator najveće svjetske konferencije iz oblasti identifikacionih dokumenata i digitalnih rješenja Identity Week ponovo je pisao o aktivnostima Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka Bosne i Hercegovine.

U tekstu koji su objavili navode da inicijativa za e-Identitet u Bosni i Hercegovini, koju vodi Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), čini značajne korake ka pozicioniranju zemlje kao lidera u oblasti digitalnog identiteta u Evropi. Ova inicijativa direktno podržava nekoliko ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija, uključujući Cilj 9 (Industrija, inovacije i infrastruktura), Cilj 16 (Mir, pravda i snažne institucije) i Cilj 17 (Partnerstvom do ciljeva).

Usklađena je i sa ključnim dijelovima digitalne strategije Evropske unije, posebno sa strategijom jedinstvenog digitalnog tržišta i Uredbom o eIDAS-u , a ujedno se bavi prioritetima EU za integraciju Bosne i Hercegovine i usklađivanje sa standardima EU.

Također, pojašnjavaju da je IDDEEA nadležna za digitalno potpisivanje u oblasti identifikacionih dokumenata, posebno za elektronske certifikate i elektronske potpise u vezi sa identifikacionim dokumentima, u skladu sa zakonom kojim se uređuje elektronski potpis.

Jedan od dugotrajnih izazova bilo je rješavanje pitanja da li razviti elektronske usluge bez elektronskih potpisa ili sačekati da takvi potpisi postanu validni. IDDEEA je ovo riješila uvođenjem kvalifikovanog digitalnog potpisa kroz program BiH e-Identitet.

Ovaj ključni korak osigurava sigurne i pravno obavezujuće digitalne interakcije, utirući put za snažan sistem BiH e-Identiteta.

Pored toga što su pobrojane brojne koristi za građane koje ova inicijativa donosi, istaknuto je i da je ista izuzetno značajna za Bosnu i Hercegovinu, koja se svrstala među lidere u digitalnom identitetu u Evropi.

Ovo postignuće ne samo da naglašava posvećenost Bosne i Hercegovine digitalnoj transformaciji, već i naglašava njenu sposobnost ka inovacijama i usklađenosti sa standardima i ciljevima EU, saopćeno je iz IDDEEA-e.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.