PRESUDA EVROPSKOG SUDA

Revidirati Akcijski plan za provedbu presude "Sejdić-Finci"

Vijeće ministara BiH nije usvojilo Informaciju o izvršenju odluke ISCID Komiteta

Vijeće ministara BiH. VMBiH

FENA

28.5.2024

Vijeće ministara BiH upoznato je sa Zahtjevom Zajedničkog kolegija oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sa 6. sjednice održane 7. 12. 2023. godine, u vezi s dostavljanjem informacije o aktivnostima na izvršenju presuda Evropskog suda za ljudska prava iz grupe predmeta Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo pravde BiH zaduženo je da revidira Akcijski plan za izvršenje presuda Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci protiv BiH“ te će o tome izvijestiti Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH nije usvojilo Informaciju o izvršenju odluke ISCID Komiteta.

Dva kruga glasovanja

Vijeće ministara BiH u dva kruga glasovanja nije postiglo suglasnost za usvajanje Informacije Pravobraniteljstva BiH o Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u postupku Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček protiv Bosne i Hercegovine.

Zbog toga Vijeće ministara BiH nije usvojilo predloženi zaključak kojim se poziva Vlada Republike Srpske da sukladno Sporazumu o međusobnim pravima i obvezama u vezi s arbitražnim postupkom u predmetu "Viaduct d.o.o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček, Republika Slovenija protiv tužene Bosne i Hercegovine'" hitno postupi po arbitražnoj odluci ICSID Casc No. ARB/ 16/36 od 1. 5. 2024. godine i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Pravobraniteljstvo BiH je informiralo Vijeće ministara BiH da je već upućen dokumentirani zahtjev Vladi Republike Srpske za postupanje po Odluci ISCID Komiteta o poništenju arbitražne odluke u ovom postupku i presudi Tribunala od 18. 4. 2022. godine.

Sukladno dostavljenoj presudi, koju su pravni zastupnici tužitelja dostavili Pravobraniteljstvu BiH na ime tužene Bosne i Hercegovine, ukupni troškovi ovog arbitražnog postupka iznose 52.794.412 eura uz kamate koje teku od dana pravomoćnosti odluke.

Sporazum o međusobnim pravima

Podsjećamo da su Vijeće ministara BiH i Vlada Republike Srpske ranije zaključili sporazum o međusobnim pravima i obvezama u vezi s ovim arbitražnim postupkom kojim se Vlada Republike Srpske obvezala bezuvjetno ispuniti svoje obveze plaćanja prema presudi donesenoj u arbitražnom postupku uime Bosne i Hercegovine, po prijemu dokumentiranog zahtjeva Pravobraniteljstva BiH.

Viaduct d. o. o. Portorož, Vladimir Zevnik i Boris Goljevšček iz Pirana, Republika Slovenija, pokrenuli su arbitražni postupak protiv BiH pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu radi naknade štete prouzrokovane kršenjem odredbi Sporazuma o recipročnom unapređenju i zaštiti investicija između Bosne i Hercegovine i Republike Slovenije i Ugovora o energetskoj povelji. Razlog je nerealiziranje, odnosno raskidanje ugovora o koncesiji za izgradnju hidroenergetskog sustava na Vrbasu, koji je zaključen s Vladom Republike Srpske, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Tužilaštvu BiH nisu odobrena sredstva iz tekuće budžetske rezerve.

Vijeće ministara BiH u drugom krugu glasanja nije donijelo Odluku o odobrenju 700.000 KM Tužilaštvu Bosne i Hercegovine iz tekuće proračunske rezerve za razdoblje april–juni 2024. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.