VOJNIKINJA SA HIDŽABOM

Emela Mujanović napušta Oružane snage BiH: Povorka se podržava, ali hidžab ne

Kažete svi želite suživot, a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana

Emela Mujanović. Facebook

E. Ć.

21.5.2024

Emela Mujanović najavila je da će napustiti Oružane snage Bosne i Hercegovine zbog zabrane da nosi hidžab.

- Za nekoliko dana, zvanično, neće biti ni jedna pokrivena žena u Oružanim snagama BiH jer se ja uskoro razdužujem. Dovedena sam u situaciju da biram između svog zvanja i hidžaba... (Pod pokrivenom ženom mislim na ženu koja je pokrivena u civilu ali i na službi kada je u uniformi). 

Nepravda prema grupi građana

Bošnjaci, da ne prozivam po imenima, a i ostali sugrađani, da li se ponosite ovom odlukom, odnosno presudom, zabranom hidžaba?! Kažete svi želite suživot, a ne možete da tolerišete vjeru svog sugrađana! - poručila je Mujanović.

Mujanović je istakla kako se povorka podržava, ali ne i hidžab.

- Povorka se podržava, ali hidžab ne. Država se ne gradi na temelju nepravde prema jednoj grupi njenih građana! Nije moja Bosna kriva, nego oni koji vladaju sa njom! - dodala je ona.

Podsjetimo, ona je već duže vrijeme u sporu s državom zbog zabrane da nosi hidžab u vojnoj službi.

Inače, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je 18. januara ove godine na 140. plenarnoj sjednici odlučio kako zabrana nošenja marame u Oružanim snagama BiH ne predstavlja kršenje Ustava BiH.

Odluka Ustavnog suda iz januara ove godine

- Ustavni sud je smatrao da Ministarstvo odbrane BiH zbog specifičnog karaktera Oružanih snaga BiH može zahtijevati od svojih pripadnika/pripadnica da se suzdrže od iskazivanja određenih vjerskih uvjerenja na radnom mjestu. 

U vezi s tim, Ustavni sud je podsjetio na to da Evropski sud ističe supsidijarnu ulogu mehanizma Evropske konvencije, prema kojoj domaće vlasti imaju direktan demokratski legitimitet, te su u boljem položaju da procijene potrebe i uvjete u odnosu na pitanje o odnosima između države i različitih religija, o kojima mišljenja u demokratskom društvu opravdano mogu biti veoma različita. 

Osim toga, Ustavni sud je istakao da se osporenom odredbom vjerska sloboda ne ograničava općenito u Oružanim snagama BiH, te da je vojnim licima omogućeno obavljanje vjerskih aktivnosti u skladu sa specifičnostima svake od vjera. Ustavni sud je zaključio da zabranom nošenja hidžaba uz uniformu tokom vojne službe u Oružanim snagama BiH nije prekršeno pravo na slobodu vjere - navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

Mujanović je tužila državu BiH još 26. marta 2020. godine zbog diskriminacije i povrede ljudskih prava na slobodu vjere. Prvostepenom presudom, koja je donesena 23. februara 2021. godine njen zahtjev je odbijen. 

Dva mjeseca kasnije odbijena je i njena žalba. Zbog toga je 25. maja 2021. godine podnijela apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.