AUSTRALIJA KOSPONZOR

Počasni konzul BiH Amir Šahinović iz Sidneja za “Avaz”: Usvajanje rezolucije djelimična satisfakcija za žrtve genocida

Australija je 2012. godine donijela uredbu o priznavanju genocida u Srebrenici

Amir Šahinović. Avaz

Alen Bajramovic

21.5.2024

S Australijom, Andorom i Mikronezijom broj kosponzora rezolucije o genocidu u Srebrenici, koja će u četvrtak biti razmatrana na sjednici Generalne skupštine UN-a, porastao je na 38. Bh. državljani u Australiji zahvalni su zbog jučerašnje odluke australske vlade da bude na listi zemalja koje na ovaj način daju svoju podršku ustanovljavanju međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

- Vlada Australije jučer je donijela odluku da bude kosponzor UN-ove rezolucije o genocidu u Srebrenici. Odluka je uslijedila poslije intenzivnog lobiranja članova Vlade i Senata Australije – kazao je za “Avaz” Amir Šahinović, počasni konzul BiH u Australiji.

Komemoracija žrtvama

Šahinović je 29. aprila uputio pismo ministrici vanjskih poslova Peni Vong (Penny Wong) u kojem je u ime bh. građana koji žive u Australiji zatražio da Australija bude kosponzor rezolucije o Srebrenici.

- Australija je 2012. godine donijela uredbu o priznavanju genocida u Srebrenici, a svake godine u Australiji se organizira komemoracija posvećena žrtvama genocida uz učešće političara, ministara, članova Senata, uglednih historičara, profesora univerziteta, kao i građana BiH koji žive u Australiji. Ove godine takav događaj planiramo održati u Parlamentu Novog Južnog Velsa – dodaje Šahinović.

Više snage

Brojna zajednica bh. državljana u Australiji očekuje da Generalna skupština UN-a 23. maja usvoji rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

- To će biti djelimična satisfakcija za sve žrtve genocida u BiH. To će nam svima dati više snage da se zajedno borimo za promociju istine o agresiji na BiH i da je čuvamo i prenosimo na buduće generacije, na generacije mladih iz čitavog svijeta, sa samo jednom porukom - da se genocid više nikada i nikome ne smije ponoviti. Mi u Australiji ćemo se potruditi da se istina o agresiji na BiH i genocidu uključi i u školske programe – ističe počasni konzul BiH u Australiji Amir Šahinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.