RADIONICE

Dan ružičastih majica u OŠ Bijela: Širimo ljubav, a ne nasilje

Obilježavanje Dana ružičastih majica, kao školski projekt, traje posljednjih nekoliko godina

Obilježavanje Dana ružičastih majica. OŠ Bijela

FENA

29.2.2024

Učenici i nastavnici Osnovne škole Bijela kod Brčkog u srijedu su se tokom edukativnih radionica solidarizirali sa školama diljem svijeta povodom obilježavanja Dana ružičastih majica, koji predstavlja simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja kroz promociju tolerancije i poštovanja među mladima.

Pružanje podrške vršnjacima

Učenici su imali priliku da se upoznaju s posljedicama vršnjačkog nasilja i nauče kako se zaštititi i pružiti podršku nekome ko je žrtva nasilja.

- Kao i prethodnih godina, naša škola obilježava Dan ružičastih majica zadnje srijede u veljači. Učenici su imali priliku nazočiti poučnim radionicama koje su organizirane s ciljem ukazivanja na značaj edukacije o prevenciji i podizanju svijesti o potrebi sprječavanja svakog oblika nasilja nad učenicima - izjavila je logopedinja škole Sanja Vilušić.

Inače, obilježavanje Dana ružičastih majica, kao školski projekt, traje posljednjih nekoliko godina, a kako kaže biblioterka Gorica Subotić, zahvaljujući, među ostalim, podršci direktora, učitelja, školskog zbora i ritmičke sekcije.

- Ponosni smo na rezultate projekta, od kojih bih izdvojila izradu spota za pjesmu 'Nasilje nije hrabrost' u kojem su podjednako sudjelovali svi učenici. Jedna od ideja je bila i osmisliti ružičastu bilježnicu s jasnim i veoma glasnim porukama naših učenika, a koja će nam ostati kao podsjetnik da svaki dan širimo ljubav i međusobno se poštujemo - navela je Subotić te dodala da je izrađen i promidžbeni materijal za koji su bili zaduženi "mali informatičari".

Kako je počelo obilježavanje ovog dana

Obilježavanje Dana ružičastih majica započelo je u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je doživio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je jedan dan odjenuo ružičastu majicu koja je simbolizirala njegovu podršku teško oboljeloj majci.

U znak podrške dječaku dvojica njegovih prijatelja koji su pohađali istu školu su i sami odlučili odjenuti ružičaste majice te na to motivirati i druge učenike, kako bi pružili podršku i pokazali dječaku da nije sam.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.