IZ MINHENA ZA "AVAZ"

Konaković: Jučerašnje usvajanje zakona i otvaranje pregovora s Frontexom dalo dozu optimizma onima koji žele vidjeti BiH u EU

Sa Anenom smo razgovarali konkretnije o mogućim investicijama u našoj zemlji i ekonomiji, jer Njemačka je vrlo važan naš vanjskotrgovinski partner

Elmedin Konaković. Fena

17.2.2024

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković nalazi se u Njemačkoj, gdje učestvuje na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji.

Tamo se nalazi i zvaničnici iz cijelog svijeta, što je osim samih tema konferencije, dobra prilika i za bilateralne razgovore na marginama o raznim drugim temama.

Ministar Konaković se sastao od jutros sa šefom diplomatije Švedske Tobijasom Bilstromom, ministricom vanjskih poslova Kanade Melani Žoli, šefom diplomatije Islanda Bjarnijem Bendiktsonom i parlamentarnim državnim sekretarom u Federalnom ministarstvu za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke Nilsom Anenom.

Jače nego ikada

O temama sastanaka i kakve se poruke mogu čuti u Minhenu razgovarali smo s ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

- Ove godine mi se Minheska konferencija čini jačom nego ikada, sa velikim brojem visokopozicioniranih svjetskih lidera, koji su doveli velike i vrlo snažne delegacije. Dominiraju teme ratova, agresije na Ukrajinu, napada Izraela na Gazu i to je, kao što smo i očekivali, osnovna preokupacija učesnika Minhenske konferencije – rekao je Konaković za portal „Avaza“.

Istakao je da je jučer u Minhenu sve šokirala vijest o smrti Alekseja Navaljnog, glavnog oponenta predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu.

- Ta vijest je prostrujala kroz hodnike i to se nametnulo kao jedna od tema. Mi, poštujući svjetski poredak i dešavanja, stavljamo fokus ono što je nama najvažnije. Pravimo neke nove mostove sa ljudima koje nemamo priliku tako često susretati u bilateralnim sastancima, pa smo stoga razgovarali s ministricom vanjskih poslova Kanade, Islanda, Švedske Bilstromom, koji je veliki prijatelj BiH i zagovarač našeg evropskog puta – kazao je Konaković.

Dešavanja u BiH

Dodao je da informiše prijateljske zemlje o dešavanjima u BiH.

- Bili smo sretni da smo imali priliku informisati da je jučer usvojen važan zakon, Zakon o sprečavanju pranja novca i da su započeti pregovori s Frontexom, što daje jednu dozu optimizma kod onih koji žele BiH vidjeti u Evropskoj uniji. Sa Anenom smo razgovarali konkretnije o mogućim investicijama u našoj zemlji i ekonomiji, jer Njemačka je vrlo važan naš vanjskotrgovinski partner sa obimom od više od 6 milijardi – istakao je Konaković za „Avaz“.

Upitan i da prokomentariše rad radnih grupa koje je imenovala vladajuća većina, a koje trebaju raditi na preostalim zakonima koji su uslov EU za otvaranje pregovora sa BiH, Konaković kaže:

- Informacije koje imam od naših članova radnih grupa jesu da je atmosfera bolja nego ranije, da ima tu raspoloženja i svijesti, sada kada je taj put izvjesan, da bi EU otvorila zvanično pregovore kada bi ispunili nešto domaće zadaće, mislim da moraju biti motiviraniji svi politički akteri. Akteri kažu da jesu motiviraniji, nisam se sreo licem u lice s njima, nego telefonima razgovaramo, tako da ostavit ćemo neku rezervu da na tom zadnjem sastanku političkih lidera sporne situacije mi definišemo precizno i da krenemo u historijski proces koji će donijeti mnogo dobrog našim građanima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.