SVOJEVRSTAN CIRKUS

Višnja Lončar sramoti BiH: Niz skandala Komšićeve konzulice u Frankfurtu

Pisala MVP-u Njemačke i drugim tamošnjim institucijama kako bi riješili njen problem s Atovićem

Lončar: Skandal-konzulica. Facebook

Danijal Hadzovic

15.1.2024

U Generalnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Frankfurtu već duže vrijeme traje svojevrstan cirkus u režiji generalne konzulice Višnje Lončar, koja iz mjeseca u mjesec na ovoj funkciji proizvodi skandale i sramoti državu Bosnu i Hercegovinu.

Primjera je mnogo, ali u ovom tekstu spomenut ćemo samo neke. Iako je BiH, po Ustavu, sekularna država u kojoj bi vjerske institucije strogo trebale biti odvojene od državnih, Lončar je krajem 2022. godine pozvala bivšeg kardinala Vrhbosanske nadbiskupije Vinka Puljića da osvješta prostorije u Generalnom konzulatu BiH u Frankfurtu.

Za "građansku opciju"

Naravno, Lončar je širokogrudna, pa je prostora za miješanje u državne poslove ostavila i za muslimanske vjerske službenike. Krajem prošle godine na obilježavanju godišnjice osnivanja džemata u Frankfurtu, kojoj su prisustvovali i članovi Islamske zajednice BiH, Lončar je odlučila učestvovati u kulturno-zabavnom programu te je pred okupljenim posjetiocima proučila suru iz Kur’ana.

Puljić s Lončar: Osvještavanje konzulata. Facebook

Iako bi konzul trebao djelovati kao neutralni predstavnik države i strogo se pridržavati diplomatskih postulata, Lončar nije nikad ni pokušala prikriti svoje navijačke i političke strasti.

Željka Komšića (DF) tako redovno oslovljava sa „moj predsjedniče“, a u videopozivu bh. građanima pred izbore 2022. da se registriraju direktno je pozivala na glasanje za „građansku opciju“, odnosno Komšića i DF, što je protivno svim normama i pravilima diplomatske službe, budući da jedan ambasador ili generalni konzul može da poziva na izbore, ali nikako da potiče za koga da se glasa.

Rat u konzulatu

Generalna konzulica Lončar je godinama i u pravom malom ratu s konzulom Admirom Atovićem. Krajem prošle godine Lončar je medijima poslala dopis koji se odnosi na sumnjičenje Admira Atovića, konzula u GK Frankfurt, za primanje mita u iznosu od 25.000 eura, a "istraga" koju je generalna konzulica Višnja Lončar provela kako bi došla do ovih informacija prije je bila posao za policijske organe nego za GK BiH u Frankfurtu. Lončar je odbijala izvršiti notifikaciju konzula u GK u Frankfurtu Admira Atovića, kojeg je rješenjem na tu poziciju imenovalo Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Zbog ponašanja i odnosa prema njemu Atović se žalio Upravnoj inspekciji pri Ministarstvu pravde BiH.

Ono što je najskandaloznije u ovom slučaju jeste to da je Lončar pisala ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Njemačke i drugim tamošnjim institucijama kojima je prijavljivala Atovića za nezakonitosti i tražila faktički od njih da riješe njen problem s konzulom Atovićem! Od njemačkih institucija je dobila odgovor da njena komunikacija prema njima nije primjerena.

Trgovac parfemima

Višnju Lončar je na poziciju generalne konzulice u Frankfurtu imenovao Željko Komšić krajem 2021. godine. U njenoj šturoj biografiji koja se može pronaći navedeno je da je imala tek nešto radnog iskustva kao trgovac parfemima, pa su krajnje čudni motivi Željka Komšića da na jednu ovakvu poziciju imenuje osobu bez ikakve diplomatske pozadine.

Potrebna je hitna reakcija nadležnih jer učestali skandali kojima svjedoči i javnost u ovoj diplomatskoj misiji BiH u Njemačkoj samo narušavaju ionako poljuljani ugled BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.