BRISEL

Krišto uoči sastanka: Nadam se da će EU vidjeti da je napravljen jedan važan iskorak

Imat će i odvojene sastanke sa Žozepom Boreljom i Oliverom Varheljijem

Borjana Krišto. N. Šaljić / Avaz

H. J. I.

19.7.2023

Borjana Krišto, predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, danas je uoči sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje EU i zvaničnika Bosne i Hercegovine kazala da će upoznati predstavnike EU o iskoracima kada je riječ o stabilizaciji političkih prilika i odnosa.

Odvojeni sastanci s Boreljom i Varheljijem

Ona je istakla da će danas uoči sastanka imati odvojene sastanke s visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Žozepom Boreljom (Josep Borrell) i komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem (Varhely).

- Današnji sastanci, a i ovaj peti sastanak stabilizacijskog odbora, jesu prilika da s predstavnicima EU, njenim dužnosnicima i svim članicama, s jedne, i predstavnicima BiH i njenim dužnosnicima, s druge strane, dijalogom podignemo naše odnose na viši nivo u smislu ispunjavanja naših reformskih uvjeta - kazala je Krišto.

Važan iskorak

Istakla je da se nada da će danas predstavnici EU posvjedočiti o svemu što je BiH u ovom mandatnom periodu napravila.

- Da je napravljen jedan važan iskorak i kada je u pitanju stabilizacija političkih prilika i odnosa, a i iskorak kada je u pitanju Vijeće ministara. Mi smo do sada napravili već 23 sjednice Vijeća ministara, 18 redovnih i pet vanrednih sjednica na kojima smo usvojili mnoge reformske poteze, zakona, sporazuma, strategija u borbi protiv korupcije i kriminala, raznih pravilnika. Zapravo, stvorili pretpostavku za funkcionisanje i implementaciju sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju - rekla je Krišto.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.