U BRISELU

Helez se sastao s Varheljijem: Razgovarali o putu BiH ka euroatlantskim integracijama

Ovdje smo došli da kažemo istinu o tome šta se događa u Bosni i Hercegovini, izjavio je Helez

Tokom današnjeg sureta  - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
A. O.

18.7.2023

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara i ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez danas se u Briselu sastao sa povjerenikom Evropske komisije za susjedstvo i proširenje Oliverom Varheljijem (Olivérom Várhelyijem).

Sagovornici su razgovarali o putu Bosne i Hercegoine ka euroatlantskim integracijama te posebno o ispunjenju 14 preduvjeta za otpočinjanje pregovora o punopravnom članstvu BiH u EU. Ministar Helez je govorio o naporima koji se čine da se u aktuelnom složenom političkom trenutku u BiH postigne konsenzus te naprave pomaci u korist svih koji u BiH žive.

- Optimista sam. Ovdje smo došli da kažemo istinu o tome šta se događa u Bosni i Hercegovini. Dužnosnici EU spremni su da nam pomognu. Svjesni su ko je glavni kočničar u našoj zemlji - rekao je tim povodom ministar Helez.

U srijedu 19. jula ministar Helez će razgovarati s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i dopredsjednikom Evropske komisije Žozepom Boreljom (Josepom Borrellom). Također, on će predvoditi delegaciju Ministarstva odbrane BiH na petom sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.