SAD

Irfan Čengić prisustvovao saslušanju Šolea i Eskobara u Senatu

Kris Van Holen (Chris Van Hollen) govorio je o potrebi ustavnih reformi koje su usmjerene prema EU i prema pojedincima a ne etničkim grupama, rekao je

Irfan Čengić. Twitter

S. S.

18.5.2023

Umjesto korumpiranih političara, vrijeme je za novu generaciju i novu energiju. To je bila jedna od tema razgovora u State Departmentu sa Gabrijelom Eskobarom (Gabriel Escobar), naveo je zastupnik u Skupštini KS i u Domu naroda FBiH Irfan Čengić (SDP).

- Prisustvovao sam saslušanju u Senatu Odbora vanjsku politiku, na temu "Procjena politike SAD na Zapadnom Balkanu" gdje su senatori saslušavali Dereka Šolea (Derek Chollet), savjetnika Blinkena i Gabrijela Eskobara specijalnog izaslanika predsjednika SAD-a Džoa Bajdena (Joe Biden) za zapadni Balkan.

Senatori su postavili mnoga pitanja i skrenuli pažnju administraciji i pokazali da su upoznati sa situacijom i problemima u BiH. Od tema izdvojio bih one kojima se i sam bavim u svom djelovanju. Senator Menendez je izrazio strah da bi posljednje djelovanje OHR-a  moglo produbiti nacionalne podjele a ne smanjiti ih. Također senator Kardin se dotakao djelovanja OHR i promjene izbornih pravila te potrebi djelovanja u RS.

O separatističkim politikama

Senatori su istakli da separatističke politike i odlasci u Rusiju trebaju upaliti alarm u SAD. Očito je da svima postaje jasno da su politike koje su bile politički problem postale su sigurnosni problem za BiH i Evropu.

Senator Riš je govorio o važnosti o smanjenju energetske zavisnosti od Rusije izgradnjom južne interkonekcije na LNG terminal. Upravo na taj način sam se bavio ovom temom protekle 3 godine uz uslov da je nužan državni zakon o gasu ukoliko želimo graditi južnu interkonekciju.

Kris Van Holen (Chris Van Hollen) govorio je o potrebi ustavnih reformi koje su usmjerene prema EU i prema pojedincima a ne etničkim grupama.

Senatori su upozorili na utjecaj Kine kroz infrastrukturne projekte, upravo ono o čemu sam govorio u prošlom mandatu kao što su kineski projekti baznih stanica BH telekoma, izgradnja autoputa i energetski projekti.

Razgovori i stavovi senatora u Odboru za vanjsku politiku Senata su mi dali motiv da nastavim sa svojom prozapadnom politikom, ali isto tako sa stavovima o građanskoj BiH koje sam zastupao do sada. Također održao sam niz sastanaka i u Senatu i Zastupničkom domu Kongresa SAD na kojima sam naglasio potrebu za atlanskim integracijama BiH. Iskoristio sam priliku ponoviti da politike u BiH koje su do sada bili politički problemi su postali i sigurnosni problem za BiH i Evropu uz podršku Rusije.

Borba protiv kriminala i korupcije

Prilikom razgovora sa senatorkom Šahin. Primjetio sam da ona posebnu pažnju posvećuje nama i razumije probleme u Bosni i Hercegovini koja je i na saslušanju jasno istakla da je očuvanje sigurnosti top prioritet kada imamo separatističke snage i da treba pojačati snage EUFOR-a. Skrenula je pažnju da većina političkih lidera nisu zainteresovani za EU put zbog vlastitih interesa i strahova. U diskusiji je naglašena potreba za novom generacijom političkih lidera kao odgovor na zastoj. Govorila je o potrebi sankcionisanja dodatnih osoba na što je Escobar potvrdno odgovorio.

Govorili smo o borbi protiv kriminala i korupcije, ali sav kriminal starta na dan izbora krađom rezultata te sam istakao da je nužno da se u ovom mandatu dođe uvođenja elektronskih skenera za brojanje glasova.

 Kada boravim u posjeti drugim državama uvijek se trudim posjetiti i naše ljude u dijaspori. Ovaj put sam se sastao sa organizacijom BHeart koja zaista sa drugim organizacijama doprinosi promociji naše domovine ali i očuvanju naše kulture u SAD. Nadam se da ćemo realizovati neki od projekata o kojima smo razgovarali.

Govorio sam i ja panelu kao jedan od političara koji su spremni na međustranačku saradnju u cilju realizacije kvalitetnih projekata i usvajanja zakona. Znači mi kada sam prepoznat kao takav, jer zaista vjerujem da samo saradnjom možemo doći do boljih politika za ljude zbog čega ću nastaviti sa takvom politikom.

Sa međunarodnim partnerima sam govorio o našim potrebama i njihovim projektima u BiH, sastanci su upriličeni sa USAID-om i NEDemokracy i NDI. Zahvalan sam na podršci ovih organizacima u razvoju moje karijere - naveo je Čengić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.