SARAJEVO

Lakić s predstavnicima USAID-a: Prioritet je unapređenje reforme energetskog sektora

Riječ je o prijedlozima zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, o električnoj energiji FBiH, zatim zakonu o gasovodu

Sa sastanka. Fena

FENA

11.5.2023

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić održao je sastanak s predstavnicima USAID-a i USAID Projekta asistencije energetskom sektoru (USAID EPA), koje je predvodila Ankica Gavrilović, ekspertica za upravljanje projektima USAID BiH.

Gavrilović je zahvalila na izvanrednoj saradnji s Federalnim ministarstvom te naglasila da USAID kroz projekt USAID EPA pruža tehničku asistenciju institucijama i firmama u elektroenergetskom i sektoru prirodnog gasa u Bosni i Hercegovini u izradi propisa, kako bi se ovi sektori uredili u skladu s najboljim standardima i pravilima EU.

Na sastanku je razgovarano o aktivnostima koje se provode u okviru ovog projekta, a poseban naglasak stavljen je na set zakona iz energetskog sektora u FBiH.

Riječ je o prijedlozima zakona o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH, o električnoj energiji FBiH, zatim zakonu o gasovodu „Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska“, te o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

Ministar Lakić istakao je opredijeljenost resornog ministarstva za što skorije usvajanje i primjenu ovih zakona, kao i želju za nastavak saradnje s tehničkom asistencijom USAID-a na unapređenju reforme energetskog sektora, kako na nivou Federacije, tako i Bosne i Hercegovine.

Direktor USAID EPA projekta Mak Kamenica, prezentirao je i ostale aktivnosti koje se uspješno implementiraju s Federalnim ministarstvom, kao što su priprema Zakona o gasu Federacije BiH, te izmjene i dopune Zakona o energijskoj efikasnosti.

Lakić je naglasio važnost informiranja javnosti o novom zakonskom okviru u FBiH, te, između ostalog, zatražio podršku USAID-a i u tom segmentu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.