SARAJEVO

Šmit i Sijarto: Kandidatski status je dokaz opredijeljenosti EU prema BiH

Međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje, kazao je Šmit

Šmit i Sijarto. Armin Durgut / PIXSELL

S. S.

22.3.2023

Visoki predstavnik Kristijan Šmit (Christian Schmidt) sastao se danas u Sarajevu s mađarskim ministrom vanjskih poslova Peterom Sijartom (Szijjarto). Na sastanku je bilo riječi o aktuelnim političkim dešavanjima u Bosni i Hercegovini s naglaskom na napredak BiH ka euroatlantskim integracijama nakon što joj je Evropska unija dodijelila kandidatski status u decembru prošle godine.

- Dodjeljivanje statusa kandidata Bosni i Hercegovini je dokaz više o opredijeljenosti EU prema BiH i očekujem da domaći akteri odgovore izazovu i iskoriste priliku koja im je data kako bi ubrzali napredak BiH na ovom putu za dobrobit građana. Upornost, posvećenost i intenzivan trud neophodni su elementi da ovo putovanje bude uspješna priča, a to je ono što međunarodna zajednica očekuje od političkih lidera BiH. Istovremeno, međunarodna zajednica će se s velikom pažnjom baviti izazovima koji predstavljaju prijetnju miru i stabilnosti zemlje i do sada postignutim reformama. Ovo uključuje i usvajanje prihvatljivog i održivog rješenja za pitanje državne imovine - rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je iskoristio priliku da ponovi svoju zahvalnost za kontinuiranu podršku Mađarske Bosni i Hercegovini, radu OHR-a i mandatu visokog predstavnika u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.