REFORME

Vijeće ministara danas usvaja izmjene Zakona o VSTV-u: Konkretni koraci na putu ka članstvu u EU

Radi se o jednom od 14 prioriteta na putu naše zemlje ka EU integracijama, konačnu riječ mora dati Parlament BiH

Sa jedne od prethodnih sjednica Vijeća ministara. Avaz

Alen Bajramovic

16.3.2023

Vijeće ministara BiH danas bi trebalo usvojiti Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH.

Radi se o jednom od 14 prioriteta na putu naše zemlje ka punopravnom članstvu u EU, a očekuje se da nakon Vijeća ministara opredijeljenost za ubrzanje evropskog puta pokažu i poslanici i delegati Predstavničkog i Doma naroda PSBiH.

Nova vlast

Na izmjene koje će poboljšati vladavinu prava u BiH čeka se godinama. Ranije su izmjene odbijene u Parlamentu i vraćene na doradu. Sada novo vijeće i nova vlast imaju šansu da krenu s ispunjavanjem obaveza.

- U ovom prijedlogu nama je vrlo važno jačanje uloge Odjela za integritet, koji, prema važećim zakonskim rješenjima, sada radi u vrlo ograničenom kapacitetu. Tražimo i predviđeno je da mu se izmjenama i dopunama Zakona daju značajno šira ovlaštenja. Primjera radi, kad su u pitanju finansijski izvještaji sudija i tužilaca koji se popunjavaju godinu, to se sada samo evidentira i, ako postoji saglasnost sudije ili tužioca, takav izvještaj se može objaviti. Usvajanjem ovih izmjena i dopuna moglo bi se do određene mjere i istraživati imovina sudija i tužilaca tamo gdje se pokaže da je nešto sumnjivo - kazao je za „Avaz“ predsjednik VSTV-a BiH Halil Lagumdžija.

Sličan prijedlog

Prethodna iskustva ne daju razloga za optimizam da će izmjene i dopune Zakona, nakon usvajanja u Vijeću ministara, proći parlamentarnu proceduru, jer je sličan prijedlog i ranije bio u proceduri, usvojen u Vijeću ministara, ali nije imao većinu u Domu naroda PSBiH.

Lagumdžija: Uloga Odjela za integritet. VSTV

- Mi smo uradili svoj dio, Vijeće ministara BiH će uraditi svoj dio, a onda ću ja, u saradnji s našim međunarodnim partnerima, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno, lobirati prvo da prođu izmjene i dopune Zakona. Jedino što me malo ohrabruje je to što su Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u i Zakon o sudovima BiH dva od 14 uvjeta na evropskom putu - istakao je Lagumdžija.

Zakon o sudovima BiH

Napredak ka članstvu u EU uvjetovan je i usvajanjem Zakona o sudovima BiH, koji podrazumijeva i formiranje apelacionog ili višeg suda BiH. Jedna od stvari o kojima se političari do sada nisu mogli složiti jeste i gdje bi bilo njegovo sjedište.

- Mislim da su uvažili naše primjedbe da ne bi bilo dobro da sjedišta prvostepenog i drugostepenog suda budu previše udaljena. U draftu je bilo predviđeno da drugostepeni sud ima sjedište u Mostaru, a sad je opcija da to bude Istočno Sarajevo. Prvostepeni ostaje gdje jeste, u Sarajevu - kazao je Lagumdžija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.