ODGOVOR TROJCI

Oglasili se iz SDA: Vlast se ne formira tako što to Šmit nekome omogući

Oni smatraju da je tvrdnja Trojke da je "Ustavom FBiH određeno pravo parlamentarne većine da formira vlast" brutalna laž

Oglasili se iz SDA: Rusiji je okrenut SNSD i dijelom HDZ. Facebook

H. J. I.

28.2.2023

Povodom jučerašnjeg saopćenja stranaka Trojke u kojem pozivaju visokog predstavnika da donese novu odluku kojom bi omogućio da sastav nove Vlade FBiH prvenstveno odredi većina u Predstavničkom domu PFBiH oglasili su se iz SDA rekavši da su stranke Trojke tom prilikom iznijele niz neistina.

- Stranke tzv. Trojke (SDP, NiP i Naša stranka) iz dana u dan u javni prostor plasiraju neistine i manipulacije s ciljem da izmole odluku visokog predstavnika koja bi ih dovela na vlast bez volje predsjednika/potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naorda - saopćeno je iz SDA.

Vrhunac propagande

Oni smatraju da je vrhunac propagande zajedničko saopćenje stranaka Trojke u kojem su ukazali na "devet neistina i manipulacija" u samo jednom saopćenju.

Iz SDA su kritikovali tvrdnju Trojke da SDA blokira, odnosno nastavlja blokadu formiranja vlasti.

- Ne postoji "nastavak blokade" osim u izjavama stranaka Trojke. Blokada je postojala u mandatu 2018-2022. i provodio ju je HDZ preko predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare, zbog čega nisu implementirati rezultati izbora 2018. godine i formirana nova Vlada FBiH - smatraju u SDA, te dodaju da blokada nakon izbora održanih 2022. godine ne postoji jer još uvijek nisu izabrani predsjednik i potpredsjednici Federacije FBiH, niti je počeo teći ustavni rok za formiranje Vlade FBiH.

U saopćenju SDA se navodi da se vlast ne formira na način da to visoki predstavnik nekome omogući već da se vlast formira po Ustavu Federacije BiH.

Oni smatraju da je tvrdnja Trojke da je "Ustavom FBiH određeno pravo parlamentarne većine da formira vlast" brutalna laž.

- Nevjerovatno je da bilo ko ko se ozbiljno bavi politikom izmisli da u Ustavu piše nešto čega u Ustavu nema - navode iz SDA, citirajući Ustav FBiH u kojem se navodi da predsjednik uz saglasnost oba potpredsjednika FBiH imenuje Vladi FBiH.

Narativ Milorada Dodika

- Dakle, većina u Zastupničkom domu ne imenuje, već potvrđuje Vladu FBiH koju imenuje predsjednik Federacije uz saglasnost oba potpredsjednika. Trojka bi željela da zaobiđe prvi korak predviđen Ustavom FBiH i zanemari odredbu da predsjednik i oba potpredsjednika moraju dati saglasnost za imenovanje Vlade FBiH - smatraju u SDA.

Dodaju da su optužbe Trojke da SDA sprječavanjem formiranja Vlasti u FBiH potiče separatizam zapravo prihvatanje narativa Milorada Dodika koje opravdavaju njegov separatizam.

- Dodik ne zagovara sepratizam zato što je Federacija "nefunkcionalna", već zato što provodi velikosrpsku politiku koja želi da uništi Bosnu i Hercegovinu. Iako je HDZ blokirao izbor Vlade FBiH 2018. godine Federacija nije nefunkcionalna, već je, naprotiv, po svim parametrima uspješnija od entiteta RS - navodi se.

Na optužbe da pojedini dužnosnici prizivaju okretanje Rusiji i Istoku iz SDA ističu da je u pitanju gebelovska laž.

- Istina je da su SDA i njeni kadrovi glavni predvodnici EU i NATO integracija Bosne i Hercegovine. Rusiji je okrenut SNSD i dijelom HDZ, koji je pozivao na jačanje ruskog uticaja u našoj zemlji, s kojima Trojka u koaliciji na državnom nivou "relaksira odnose" - navodi se u sappćenju SDA. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.