MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Konaković se sastao sa Leom Dočertijem

Sagovornici su razgovarali i o ugovornim odnosima, viznoj liberalizaciji te regionalnoj saradnji

Dorčeti i Konaković: Sa zajedničkog sastanka. MVP BIH

A. O.

14.2.2023

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković jučer se sastao sa ministrom za Evropu u Ministarstvu vanjskih poslova Velike Britanije i Sjeverne Irske Leom Dočertijem (Dochertyjem).

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima BiH i Ujedinjenog Kraljevstva, aktuelnoj političkoj situaciji u našoj zemlji, euroatlantskim integracijama, regionalnim odnosima te globalnim sigurnosnim pitanjima, s naglaskom na rusku agresiju na Ukrajinu.

Značajna podrška

Tom prigodom ministar Konaković je izrazio zadovoljstvo dobrim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva, intenzivnim političkim dijalogom i sadržajnom saradnjom na brojnim područjima. Posebno je naglasio značajnu podršku UK reformskim i integracijskim procesima u BiH, koja je izražena posebno nakon Brexita. Istaknuo je da nakon formiranja vlasti na državnom nivou BiH kreće u novu fazu s ubrzanim evropskim putem i ispunjavanjem 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.

Izražavajući podršku euroatlantskim integracijama BiH, ministar Dočerti je naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje predano pružanju podrške sigurnosti, stabilnosti, integritetu i prosperitetu u Bosni i Hercegovini. Kada je riječ o ekonomskoj saradnji, najavio je nastavak projektnih aktivnosti u našoj zemlji.

Regionalna saradnja

Sagovornici su razgovarali i o ugovornim odnosima, viznoj liberalizaciji te regionalnoj saradnji, koja uz evropske integracije i suradnju sa NATO-om predstavlja vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

Na kraju sastanka, ministar Dočerti je pozvao ministra Konakovića u zvaničnu posjetu Londonu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.