KOMEMORATIVNA SJEDNICA

Profesori i studenti se oprostili od Biserke Sabljaković

Tokom svog radnog vijeka ostvarila je zapažene rezultate na polju bibliotečko-informacijske i društvene djelatnosti

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+10

31.1.2023

U svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu održana je komemorativna sjednica za nekadašnju bibliotekarku Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Biserku Sabljaković.

Ona je preminula 27. januara 2023. godine. Profesori, kolege, studenti i članovi porodice oprostili su se od omiljene bibliotekarke biranim riječima.

Posebne zasluge

Biserka Sabljaković završila je Filozofski fakultet u Sarajevu, a svoj radni vijek punih četrdeset godina (od 1976. do 2016. godine) provela je u Biblioteci Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu na stručnim bibliotečkim poslovima najprije kao bibliotekar, a od 1992. godine i kao Rukovodilac biblioteke.

Bila je dugogodišnja istaknuta bibliotečka djelatnica. Tokom svog radnog vijeka ostvarila je zapažene rezultate na polju bibliotečko-informacijske i društvene djelatnosti. Posebne zasluge joj pripadaju za unapređenje rada i reorganizaciju Biblioteke Ekonomskog fakulteta, pretvorivši je u jednu od najmodernijih fakultetskih biblioteka u Bosni i Hercegovini.

Zahvaljujući organizacijskim i stručnim sposobnostima, te entuzijazmu s kojim je radila, Biserka Sabljaković ostvarivala je izvanredan uspjeh i u radu u profesionalnim udruženjima bibliotekara. 

Profesionalnost i dobrota

Bila je aktivan član Društvo bibliotekara BiH i njegov predsjednik u najtežem periodu tokom rata i neposredno nakon rata, ali bez obzira na težinu okolnosti u kojim je radila, uspjela je na najdostojanstveniji način promovirati ovo društvo.

Shvatajući značaj profesionalnog udruženja za razvoj struke 21. stoljeća, Biserka Sabljaković je jedan od pokretača i osnivača Asocijacije informacijskih stručnjaka – bibliotekara, arhivista i muzeologa (Asocijacija BAM) koja postoji i danas.

- Svojom profesionalnošću i dobrotom ostat će upamćena u našim mislima i srcima - poručili su sa Ekonomskog fakulteta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.