NA MARGINAMA FORUMA

Krišto u Davosu razgovarala s Vučićem

Razgovarali su o ekonomskoj, ali i svim drugim temama saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije te načinima kako saradnju dalje unaprijediti

Aleksandar Vučić i Borjana Krišto. Anadolija

H. J. I.

19.1.2023

Novoimenovana predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održala bilateralni sastanak s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Anadolija.

Krišto i Vučić su razgovarali o ekonomskoj, ali i svim drugim temama saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije te načinima kako saradnju dalje unaprijediti, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

U cilju daljnjeg jačanja i razvoja, posebice ekonomskih odnosa i veza između dvije države, kao i u regiji, Krišto je uputila poziv Vučiću da nastavno na uspješno realizirano partnerstvo koje je Republika Srbija imala s mostarskim sajmom 2018. godine i ove godine bude gost 24. Međunarodnog sajma gospodarstva, koji će se početkom maja održati u Mostaru.


Tokom susreta razgovaralo se i o pitanjima pridruživanja Evropskoj uniji te nužnim koracima koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom i Srbijom.

Krišto još je jednom istaknula važnost brze uspostave izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, kao i potrebu jačanja funkcionalnosti institucija BiH, kako bi se posvetili ključnim reformama za evropski put BiH.


Vučić je naglasio razumijevanje za jasno iznesene ciljeve za članstvo u Evropskoj uniji, koji podrazumijevaju jednakopravnost konstitutivnih naroda i svih drugih u BiH, kako bi se pridonijelo osiguranju političke stabilnosti u BiH.

Uz rekordan broj poslovnih i vladinih lidera, na ekonomskom forumu u Davosu razgovara se o globalnom ekonomskom stanju i mnogobrojnim izazovima, poput klimatskih promjena, energetske, socijalne i finansijske krize.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.