ISPRED VLADE SBK

Održani protesti u Travniku: Aktivisti traže raskide koncesionih ugovora za kamenolome

Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i iskoristit ćemo sve pravne mehanizme ka ostvarenju svog cilja, istakli su

H. J. I.

18.11.2022

Sa današnjih protesta. Kreševski građanski pokret

Kreševski građanski pokret i neformalna grupa građana Poriče iz Bugojna su danas simbolično ispred zgrade Vlade SBK zajednički pozvali Ministarstvo privrede SBK da raskine koncesione ugovore za kamenolome Rastovice i Krčevine u Kreševu te za planirani kamenolom u Poriču, Bugojno zbog postupanja suprotno zakonu i situacija u kojima i sam zakon nalaže raskid koncesije te su podsjetili da ministarstvo mjesecima ignoriše apele građana za hitnim rješavanjem ovog problema.



Zaštita izvorišta pitke vode

- S obzirom na to da firma koja je vlasnik kamenoloma Rastovice i Krčevine u Kreševu ne poštuje odredbe iz koncesionog ugovora smatramo da je potrebno da resorno ministarstvo pod hitno reaguje i raskine koncesioni ugovor i na taj način zaštiti građane. Naime, koncesioni ugovor za kamenolom u Kreševu se ne poštuje o čemu govori činjenica da nije izvršena zaštita izvorišta pitke vode kao ni zaštita privatne imovine mještana. Osim toga, Ministarstvo privrede SBK ima potraživanje od ove firme za koncesiju u iznosu preko 177.000 KM. Posebno ističemo i da sam Zakon nalaže da ukoliko se ne poštuje koncesioni ugovor, ministarstvo isti treba da raskine. Dodatno napominjemo da je u pitanju kamenolom koji je Federalni vodni inspektor zbog neposjedovanja vodne suglasnosti, zapečatio što će trajati sve do pribavljanja vodne dozvole Agencije za vodno područje rijeke Save Sarajevo - ističu predstavnici Kreševskog građanskog pokreta.

- U proceduri dodjele koncesije uočeni su brojni propusti i nepoštovanje procedure - nastavljaju predstavnici NGG Bugojno Poriče.

- Sve je provedeno bez ikakve saglasnosti građana, od odluke OV Bugojno o davanju prethodne saglasnosti društvu "Kvatro" d.o.o. Bugojno za istraživanje i eksploataciju tehničkog građevinskog kamena dolomita na lokalitetu "Bukovački potok" koja je provedena na osnovu direktnog zahtjeva investitora a ne resornog kantonalnog ministarstva, bez prateće dokumentacije i bez javne rasprave sa građanima MZ Poriče, pa sve do potpisivanja ugovora o koncesiji - dodaju predstavnici Neformalne grupe građana Poriče, Bugojno.


Ne odustaju od zahtjeva

Predstavnici Kreševskog građanskog pokreta, kao i predstavnici grupe građana Poriče, Bugojno su se više puta obraćali Ministarstvu privrede Srednjobosanskog kantona, međutim reakcija ministra je izostala iako su s obzirom na važnost teme i nadležnost ministarstva očekivali njihovo hitno postupanje po ovih navodima.

- Mi ne odustajemo od svojih zahtjeva i iskoristit ćemo sve pravne mehanizme ka ostvarenju svog cilja a to je raskid koncesionih ugovora koji nisu u skladu sa zakonom i interesima građana. Pitamo se nakon ova dva slučaja, koliko će još takvih biti u ovom kantonu - zaključili su u saopćenju. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.