DANAS BEZ IMENOVANJA

Direktore policijskih agencija ipak će birati nova vlast

Iako se aktuelnoj vlasti očigledno žurilo da imenuje "svoje ljude", naročito SDA, koja je pod svaku cijenu željela Mirsada Đelilovića za direktora DKPT, od toga neće biti ništa

Sa današnje sjednice Vijeća ministara BiH. Fena

M. Aš. - E. Ć.

9.11.2022

Na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je prema najavi trebala biti tačka dnevnog reda o imenovanju direktora policijskih agencija, no kako je potvrđeno za portal "Avaza" ona nije razmatrana.

Imenovanje direktora policijskih agencija SDA redovno stavlja na dnevni red, međutim očito nema podršku svojih partnera HDZ-a i SNSD-a. Iako se aktuelnoj vlasti očigledno žurilo da imenuje "svoje ljude", naročito SDA, koja je pod svaku cijenu željela Mirsada Đelilovića za direktora DKPT, od toga neće biti ništa. Tako da će direktore policijskih agencija imenovati nova vlast. 

Podsjetimo, radi se o šest rukovodećih pozicija u tri državne policijske agencije i to Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPT) BiH, Graničnoj policiji BiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA).

Za poziciju direktora DKPT-a stiglo je šest prijava, ali je najbolje ocijenjen Mirsad Đelilović, a zatim Ensad Korman. Mirsadu Viliću, dugogodišnjem direktoru DKPT BiH istekao je u maju mandat. Zamjenici bi trebali biti Goran Amidžić i Đuro Knežević.

Najbolju ocjenu za poziciju direktora Granične policije dobio je Robert Perić, koji je prošle sedmice imenovan za komesara policije HNK. Na drugom mjestu je Mirko Kuprešaković, dok je za zamjenika predložen Fahrudin Halač. 

Zamjenik direktora SIPA -e trebao bi biti Zoran Galić, aktuelni direktor Granične policije, kojem je također istekao mandat - već dva mandata je na poziciji direktora Granične policije. 

U igri za direktora Službe za poslove sa strancima su Slobodan Ujić i Žarko Laketa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.